Sinaia la pas. Nou si vechi!

Cand te gandesti la Valea Prahovei, iti trec prin cap urmatoarele lucruri: aglomeratie, preturi piperate si servicii proaste.


DSCN9411

Cat despre Sinaia si celebrul resort de ski pe care il gazduieste sa povestim exact situatia in care se afla in acest moment. Avem doi administratori de instalatii si partii, care se calca unul pe altul pe picior. Gondola noua si cea veche unite ciudat pana la cota 1400. De aici ‘fosila’ urca la 2000 in paralel cu telescaunul, unde situatia este impartita pe doua directii: Valea Soarelui cu instalatii moderne si Valea Dorului cu batranul telescaun, fiecare cu partea sa de administratie. Cand ajungi la calcule privind timpul si banii investiti intr-o zi cu siguranta vei alege alt loc de ski din zona. Drumul frumos de altadata pana la 1400m, ce serpuieste prin padure, este inchis iarna din neputinta si rea-vointa oamenilor cu ‘suflet mare’. Iarna este extreme de capricioasa in aceasta zona muntoasa, astfel incat poti avea ceata sau vant puternit perioade indelungate de timp. Oamenii care se ocupa de administrare sunt nervosi, iti raspund ‘in doi peri’, iar specula este la ea acasa vis-a-vis de serviciile oferite.

DSCN9404

Concluzie preliminara! Stai departe de Sinaia! Admira muntele de jos si considera doar mijloc de transit spre alta destinatie. 

DSCN9513

Stati!  Sa mai analizam o data situatia. Nu e asa rau cum ai crede. Sambata am fost in ‘inspectie’ pentru a vedea cu ochii nostri mult trambitata telegondola. As estima cam 85% terminata lucrarea.

DSCN9397

Mai au de turnat pilonul de sus si pe cel de jos, care sustine sistemul de cabluri si telegondole. Se lucreaza intens si oamenii de acolo, dau asigurari pentru aceasta iarna, ca va fi functionala pentru turisti. Arata bine, dupa cum vedeti in poze si dorim ca in luna ianuarie sa urcam pe o singura instalatie la Sinaia (baza) statiunii pana la domeniul gol alpin (2000 m). Am fost asigurati ca este mobilizare totala in acest sens. ‘Vremea se pare ca tine cu noi in acest an‘, spunea un reprezentant Salvamont.

DSCN9353

Dar ce ne place la aceasta statiune montana cotata de lux in Romania?
Pentru noi partiile ‘de negru’ si ‘zapada pulver’ sunt esentiale la munte si aici gasesti iarna din belsug. Cum stam pe skiuri pana la venirea primaverii, in Sinaia te poti bucura de zapada sezon prelungit pana prin luna mai. Pasionatii de fotografie pot surpinde in orice cadru o imagine extraordinara deoarece poti avea 360 grade de perfectiune. Statiunea este curata, amenajata,  trotuare si strazi refacute, locuri unde poti sta sa mananci sau sa te refaci dupa o zi de ski. Exista animatie si noaptea pentru temerari, iar spatiile de cazare sunt destul de multe pentru cele mai exigente cerinte. Punctele forte in materie de transport: se ajunge pe tronsonul destul de controversat DN1 in conditii cat de cat bune comparativ cu alte alternative montane. Recomandam trenurile, iar intre statiuni exista alternative de tranzit. De mentionat faptul ca acest resort pune la dispozitia pasionatilor de bicicleta si un traseu special amenajat prin padure, de down hill. Practic in orice perioada din an ajungi, poti sa iti ocupi timpul in mod constructiv cu diverse activitati out-door. Exista numeroase oriective turistice, gen castelul Peles, iar iubitorii de cazino pot ‘sparge’ averea in voie intr-unul din cele mai celebre din tara.

DSCN9441

In final, ne dorim sa revenim cu placere in aceasta iarna la Sinaia pentru zapada excelenta si privelistea care te lasa fara rasuflare. Recomandam turismul in timpul saptamanii, pentru evitatea aglomeratiei generate de traficul intens de pe DN1. Atentie la vremea capricioasa si incercati sa veniti echipati pentru munte. Echipa de la Salvamont este mereu pregatita, dar pentru siguranta dumneavoastra, evitati traseele nemarcate fara insotitor sau ghid montan pentru skiul de tura.

DSCN9367


Noua ne place!
Vom poza, vom filma si vom incerca ca schimbam mentalitatea despre aceasta zona cu orice mijloc pe care il avem la indemana.  

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *