Cucerim muntele off-piste

Cu toate ca fenomenul este incipient, usor-usor isi face loc si printre pasionatii sporturilor de iarna obisnuiti, mai exact off-piste-ul. Mai pe intelesul tuturor, tot ce se afla in exteriorul partilor, amenajate special pentru skiul pe partie.

Incepem sa disecam de ce ar vrea omul ‘normal’ sa faca asa ceva, cu ce se poate face si cat de safe este.


7Clh-2Z79wZ2GSpxfn_Oec3Z8JvJdar-hvKaqHNUwF8

1.       Ce ne indeamna la acest gen de aventura  in cele mai multe cazuri extrema?

Este foarte simplu. Sentimentul de libertate, schimbarea vesnica a peisajului si obstacolele intalnite, sunt argumentele care ne definesc alegerile. Zapada este mereu proaspata, iar singurul tau competitor, esti chiar tu. Deciziile iti apartin, iar alegerea spre stanga sau dreapta depinde doar de momentul si instinctul tau.  Poti ajunge in locuri virgine si cuceri cele mai inalte varfuri neacesibile la pas sau mecanizat. Daca in arsenalul tau se afla si o camera foto/video, iti vei face prietenii sa te admire sau invidieze.  Reguli nu exista aici, decat cele de bun simt sau impuse de tine. Cu alte cuvinte ‘sky is the limit‘.

zuWMfk3HROwQqxKDZ-VX7BEwNmc6RGgLxvYmcxEZHI4

2. De ce ai nevoie pentru a practica in conditii de siguranta off piste-ul?

In primul rand de echipament specializat si experienta considerabila. Nu face rabat de la calitate in alegerea elementelor de siguranta. Este nevoie de mult ‘skill’ si curaj pentru practicarea sportului de off piste. Recomand ca intotdeauna sa nu fii singur in astfel de aventuri. Sunt numeroase cazuri de accidente mortale din lipsa unui partener. Localizarea este importanta, asa ca lasa o harta sau foloseste trakere speciale in acest sens. Citeste bine despre zona in care mergi si fa-ti un plan detaliat al zonei si ceea ce urmeaza sa faci. Bine este sa apelezi la ajutor specializat, daca este in zona, cel putin pentru o prima coborare. Oamenii locului cunosc obstacolele si iti pot ghida traseul cel mai bun si sigur.


freeride-verbier-transceiver-probe-shovel

3. Cat de safe este?

In functie de cele enumerate mai sus, putem evalua si gradul de risc pe care il prezinta aceasta activitate. Ca orice sport extreme si aceasta prezinta riscuri de accidentari sau ratacire in salbaticie. Gasesti pe net o multime de filmulete terminate prost chiar de catre profesionisti. Daca urmezi sfaturile, ai o conditie fizica buna si echipamente pe masura, se diminueaza si riscurile la care esti expus. 

10957321_10203857517546407_6488595111813406761_n

In conluzie, acest drog odata ce iti intra in sistem, nu mai scapi de el. Sunt sentimente si trairi noi, pe care vrei sa traiesti mereu. E acel factor X, inca nedescoperit, care ne indeamna sa mergem mai departe, chiar daca este periculos. Tot ce putem face, este sa tinem ochii deschisi si sa ne bucuram de o linie perfecta si de o seara cu prietenii in cabana dupa o zi plina. Cel mai bine vom prezenta in imagini si filme exact in sentimentul #Namstare de acum inainte, promovand acest gen live tot sezonul de iarna.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *