Alegerea unei jachete potrivite pentru munte

Am inceput cu un termen asa vag, referindu-ma la munte, deoarece o jacheta buna poate fi purtata nu doar la ski sau snowboard, dar si la alte activitati ce implica frigul sau precipitatiile.


ccukm1qpp7l6drtvptqc


La ce trebuie sa ne uitam cand alegem o astfel de jacheta sau pantaloni (nu sunt foarte multe diferente intre cele doua articole vestimentare din punct de vedere al caracteristicilor pe care trebuie sa le intruneasca)?.

In primul rand pretul dicteaza calitatea, asa ca un produs mai scump mereu va fi mai bun. Merita o investitie mai mare pentru a avea pe termen mai lung un sistem eficient de protectie impotriva intemperiilor. 


245978_11618_XL


Materialele din care este confectionat produsul. Vorbim aici de sintetice pentru stratul de suprafata, rezistente la apa sau vant, de obicei un tip de nylon. Stratul de membrana este foarte important. De regula Goretex care este o membrana impermeabila, respirabila ce ii poate permite apei sa treaca doar sub forma de vapori, foarte usoara, versatila in orice fel de situatie climaterica. Se regaseste sub diverse forme sau denumiri la marcile consacrate de echipamente montane. Sub acest strat exista unul textil pentru a capta umiditatea. Jachetele pentru ski de tipul „third layer jacket„, au in compozitie trei straturi unite in nailon, fara alt mod de izolare termica. In zona buzunarelor si a imbinarilor pe interior ar trebui sa existe galvanizari, care sa impiedice infiltrarea apei.


membrana-gore-tex


Impermeabilitatea de obicei masurata in milimetri face referire la densitatea materialului, atfel ca o jacheta cu 20 000mm este mult mai potrivita pentru ploaie si vant.


waterproof-breathable-cycling-jackets


Este preferat sa alegeti variante cu buzunare si accesorii, gluga si polar. Trebuie sa ai totul la indemana si sa iti permita accesul usor prin fermoare de calitate, de asemenea galvanizate. Sistemele care contin catarame sau velcro trebuie sa functioneze eficient si sa nu se desfaca in miscare.



Daca mergeti la schi sau snowboard este bine sa alegeti modele colorate sau inchise la culoare pentru a atrage atentia si sa fiti reperati usor pe partie sau mai grav in cazul unor avalanse. 

Ce ne pregateste viitorul in materie de jachete? 

Se gasesc echipamente cu protectii incorporate, sisteme de localizare in caz de accidente sau avalanse si airbaguri. Nu este vorba de ceva SF ci doar de instrumente folosite de profesionisti care pot salva vieti. Usor, usor acestea vor intra si in lucrurile uzuale, devenind din ce in ce mai ieftine. Producatori consacrati precum Mammut, Salomon, TheNorthFace, Dainese lucreaza mereu la tehnologia fabricarii unor materiale cat mai bune si includerea tehnologiilor viitoare. Alaturi de gadgeturile, gen ochelari, casti sau skiuri si echipamentele vor deveni „smart„, putand fi capabile sa faca inregistrari de parametri, localizare GPS, afisa mesaje pe textile sau, de ce nu, schimba culoarea.


40913616_xl_a3


Concluzia si recomandarea noastra este sa nu faci rabat la calitate, sa urmaresti parametri indicati de producator, sa le intretii cu produse adecvate fiecarui tip de material pentru a te putea bucura cat mai mult timp de investitia ta.

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *