La Grave, paradisul freeride din Alpi

*sursa: www.youtube.com


Daca stii ce inseamna  schiatul off-piste, ai auzit cu siguranta de celebrul loc din Alpi, numit La Grave. Asa cum poti deduce din titlu avem de-a face cu o zona imensa de zapada powder, trasee nemarcate, fara salvatori montani si vai la alegere. Pulsul ti-o ia razna si nu stii daca ai pasit in Rai sau Iad din momentul in care alegi sa schiezi aici.


ida freshtracks SMALL


Pentru a putea ajunge in aceasta zona ai la dispozitie statiunea Les Deux Alpes sau mijloacele de urcare pe cablu din satul cu acelasi nume, La Grave, cu origini din sec. XII. Fara indoiala aici vii sa schiezi, nu sa stai la bere sau mancare. Iti ofera una din cele mai spectaculoase peisaje din lume si o coborare epica de la 3 550 m (Ghetarul Girose).


1177


Este indicat sa aveti echipament complet de freeride, de la schiuri, lopeti, transceiver si, bineinteles, un ghid care sa stie treseele prin vaile si zapada nebatuta pentru a nu provoca avalanse sau a nimeri peste stanci. Alegerea de a schia aici este pe propria raspundere si este bine sa te informezi cu privire la vreme si starea zapezii inainte sa iei in considerare coborarea. O data ajuns pe ghetar este bine sa stai pe zonele marcate pentru a nu cadea in crevase.


default-117842-avalanche-de-seracs-a-la-grave-e5a87-1


Trebuie sa vorbim si despre vestile mai putin bune privind La Grave. Are probleme in ceea ce priveste administrarea, deoarece risca sa ramana fara conducere din 2017, iar investitorii sunt rari. Sa nu mai spunem ca se afla in mijlocul unui parc natural protejat, iar posibilitatile de modernizare sau constructie sunt limitate.


LaGrave


Este greu de reprezentat in scris ce inseamna schiul in aceasta zona, dar pozele si filmele de pe Youtube te vor convinge ca macar o data in viata sa incerci aceasta experienta extrema. De cativa ani se organizeaza si excursii cu plecare din Romania chiar in statiunea Les Deux Alpes, ocazie numai buna pentru o aventura pe celelalt versant, La Grave. Oameni din toata lumea, amatori si profesionisti, vorbesc in soapta ca ar fi cea mai tare zona de freeride.

Daca iei in considerare toate avertismentele, te echipezi corespunzator si ai tehnica necesara nu se poate sa iti lipseasca din palmares o coborarea pe LA GRAVE!

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *