Alegerea echipamentului de siguranta pentru freeride

In ultimii ani a devenit tot mai cautat acest stil de sport, fara reguli sau semne de ghidaj. Era si normal ca oamenii incepatori pe partie acum ceva timp sa vrea mai mult. Vorbim de libertate deplina, zapada proaspata, iar singura aglomeratie este reprezentata de obstacolele pe care tu ti le impui. Fie ca alegi golul alpin, vaile sau padurea, sentimentul schiatului in afara zonelor amenajate special este aparte si nu se compara cu ninic.

In fiecare an echipamentele evolueaza o data cu pretentiile si nevoile schiorilor. Pentru acest stil un pic mai special vei avea nevoie de ustensile si tehnologii care te vor ajuta sa glisezi deasupra zapedii, sa fii localizat sau scos in caz de avalanse si accidente.

Am ales cinci componente care nu trebuie sa lipseasca din bagajul unui freerider, fiind esentiale pentru desfasurarea in siguranta a acestui sport.

1.Tranceiver. Nu poti schia in afara partiilor fara asa ceva. Emite un semnal radio, iar in caz de avalanse poti fi localizat chiar daca esti prins in sub zapada. Este indicat ca fiecare sa aiba acest device din grupul tau de prieteni.


Transceivers


2.Probele pentru detectare sub zapada. Vine in ajutorul tranceiverului, ajutand la localizarea lui si implicit a persoanei prinse de avalansa. Este o bara telescopica, ce nu ocupa mult spatiu dar are un rol esential pentru salvare.


avalanche-Probe


3. Celebra lopata. Mult subestimata, dar necesara, nu poti face nimic fara ea in cazul victimelor prinse de zapada. Mainile goale si schiul sau placa nu se compara cu eficienta unei lopeti. In cazul nostru vorbim de materiale speciale, ergonomice, foarte usoare si rezistente.


pieps_shovel_pro_plus.orig__0


4.Folosirea protectiilor este esentiala si nu ar trebui neglijata. Casca, protectia pentru spate, genunchi sau manusi, toate au rolul de a minimiza rezultatul unui accident si a mentine temperatura corpului. Nu este o fita purtarea lor in freeride, ci mai degraba o normalitate, asemenea centurii de siguranta la masina.


ski-protection-family_fe


5.Rucsacii speciali cu airbag vin ca o completare a echipamentului, fiind esentiali intr-o avalansa. Au rolul de a te mentine deasupra, dar si de atenuare a impactului cu bucatile de zapada si gheata. Acest tip de echipament iti vor spori exponential sansele de salvare, mai ales cand nu e nimeni in preajma sa te ajute.


airbags a ball


Poti elimina din sansele accidentarii sau poti evita provocarea unei avalanse prin cunoasterea in detaliu a zonei, informarea in prealabil a starii zapezii si a vremii, dar mai ales purtand corect echipamentul. Muntele este imprevizil, asa ca este indicat sa mergi in zone cunoscute sau insotit de un ghid, sa stii regulile de baza intr-o avalansa pentru a profita la maxim de vacanta fara evenimente neplacute. 


*sursa: www.youtube.com


Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *