De ce am cumpara un echipament dotat cu RECCO?

Nu stiu cati dintre voi au sesizat sau au dat importanta la acest aspect cand ati probat sau cumparat echipamente pentru schi sau snowboard. In general urmarim materialul folosit, marca, impermeabilitatea si pretul, dar pentru impatimitii de off-piste acest accesoriu este unul esential.

Riscul pornirii unei avalanse este real atunci cand te dai off-piste, asa ca trebuie luat in calcul asigurarea unor astfel de masuri de prevenire si salvare in situatii de urgenta pe munte.


recco+illustration+pure+brandz


Ce este RECCO?

Este un echipament special integrat in echipamentele folosite la schi (jachete, pantaloni sau clapari). Este format dintr-un reflector si un detector. Primul se afla la victima prinsa in zapada si al doilea la salvator. Este usor de folosit, nu necesita cursuri sau abilitati speciale. Acest sistem pasiv functioneaza fara energie electrica si se foloseste in tandem cu un transceiver, ele neavand interferente. Un minuscul transceiver cu o antena de cupru si cu o dioda. Nimic mai simplu, dar foarte eficient si indispensabil pentru iubitorii de libertatea pe munte. Este un sistem directional, astfel incat eficienta sa este sporita, nefiind nevoie de algoritmi de cautare, ci doar de localizarea sistemului.

Sistemul RECCO cantareste sub 4 grame, nu poate fi uitat acasa, incarcat sau distrus prea usor. Este rezistent la socuri si umiditate. Pentru o precizie sporita se pot folosi mai multe astfel de sisteme pe casca, echipament sau clapari.


 

img_4783


Unde si cand este folosit?

Este folosit la scara globala de foarte multe statiuni. Utilizarea simpla si eficienta usureaza gasirea victimelor si sincronizarea echipelor de salvare. Schiorii de freeride, montaniarzii sau echipele de salvare folosesc acest sistem de localizare in caz de avalanse in zonele montane greu accesibile sau periculoase din pricina caderilor masive de zapada.


avalanche_carrys_v2_original


Istoric

Ca mai toate inventiile cunoscute, acesta a aparut in anul 1983, fiind dezvoltat de Magnus Granhed, la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm, dintr-o necesitate evidenta. Salvarea dintr-o avalansa era un lucru necesar, in special in urma unui eveniment care a prins intr-o avalansa cativa prieteni ai savantului. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, acest sistem a fost integrat si folosit tot mai des, fiind din ce in ce mai fiabil si usor.


4


Acest tip de avertizare trebuie folosit intotdeauna cu un transceiver, lopata si sonda. Schiul in afara spatiilor amenajate ia tot mai mult amploare, asa ca este necesar si obligatoriu sa folosim sisteme de localizare si parteneri de aventura. In marea majoritate a zonelor schiabile de pe glob exista risc de avalanse. Astfel nu trece o iarna fara stiri cu astfel de evenimente grave.

In concluzie putem afirma ca este absolut imperativ folosirea acestor echipamente impreuna cu transceiver, lopata si sonda, pentru practicarea sporturilor de iarna in afara spatiilor amenajate. Pusi in postura unui cumparator nu am sta pe ganduri in alegerea acestor gen de echipamente. Pretul garanteaza in general calitatea si eficienta in situatii periculoase.


*sursa: www.youtube.com

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...
Costin
Urmareste-ma