Nu mai conteaza vremea, atata timp cat schiul este indoor

De ceva timp se cauta alternative pentru a evita capriciile vremii sau pericolele montane. Conceptul de schi/snowboard indoor nu este o noutate, avand o istorie de aproape 90 de ani.


wanda-harbin-indoor-ski-resort-p041113-2


Zapada pe care o intalnesti doar in anumite perioade ori costurile prea mari pentru a ajunge in statiunile unde se afla din abundenta, sunt doar cateva motive pentru care au fost construite de-a lungul timpul asa numitele „Snow Domes”. Aceste hale imense functioneaza asemenea unui congelator supradimensionat, ce are menirea de a mentine temperatura si gradul de umiditate in conditii optime pentru sporturile de iarna. Turistii si iubitorii de munte sar in sus cand aud de asa ceva, dar din punct de vedere recreational sau pentru antrenamente destinate competitiilor internationale aceste „snow domes” devin un loc ideal. Cu totii preferam o piscina pentru cateva ore in detrimentul unui drum la mare.


000_nic106133.63c56123200.original


Curiozitatea cea mai mare in acest domeniu este fara doar si poate constructia din Dubai, care sfideaza legile fizicii prin amplasarea inedita si dimensiunea sa. Ar trebui sa stiti ca au existat pana acum in jur de 80 de astfel de centre in lume, cu diferite dimensiuni si localizari, cel din Dubai nefiind cel mai mare!

Primele domuri de acest gen au fost contruite in Germania si Austria, intr-o fosta gara, impresionata la vremea ei, imediat dupa Primul Razboi Mondial. Din pacate mixul pentru alunecare nu era zapada, ci o combinatie asemanatoare. Din adancul istoriei si pana in prezent, numaram in jur de 80 de centre, plasate pe sase continente. Compania constructoare din Dubai doreste sa isi completeze arsenalul de domuri peste tot in lume, exceptie fiind zonele unde zapada este permanenta.


SkiDubai3


Avantajele

Costurile reduse si practicarea sporturilor de iarna tot timpul anului sunt principalele avantaje. Scadem drumurile costisitoare, cazarea in hoteluri scumpe. O vizita la mall iti poate aduce si cateva ore la schi. Sportivii de performanta se pot antrena in voie, aproape de casa, fara cantonamente obositoare, departe de familie. Un astfel de dom poate pune pe harta turistica o tara fara prea mult potential sau iti poate aduce un record pentru World Guiness. Conditiile climatice vor fi intotdeuna ideale, atat pentru temperatura, umiditate si siguranta.

Dezavantaje

Oricat ne-am chinui nu putem aduce muntele intr-o sfera de sticla si fier. Aerul curat, zapada naturala si frumusetea nu vor putea fi vreodata egalate. Gradele de dificultate si dimensiunea pot face o diferenta majora intre cele doua mijloace de antrenament. Un dom se va limita la maxim cativa kilometri, dar o statiune montana celebra ajunge lenjer la cateva sute de kilometri schiabili si un areal impresionant. Nu vei putea petrece o saptamana de concediu intr-un astfel de complex indoor.


2-florida


Privind aspectele enuntate mai sus, putem fi contra sau pro acestui curent care ia amploare in fiecare an. In functie de zona de pe Glob, fiecare poate privi cu dezgust sau admiratie acest gen de atractie turistica. Un francez va spune probabil pass, dar un indian nici nu va sta pe ganduri. Va las pe voi sa descoperiti la momentul incercarii unui sport de iarna in toiul verii daca se merita sau nu sa petreci timpul intr-un congelator.


*sursa: www.youtube.com


Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *