Test review Drona Walkera Scout X4 – Devo F12E, Gimbal 3D si modul FPV

Probabil va intrebati de unde nebunia cu dronele, tehnologia mai ales cand noi tot o tinem lant cu sport, miscare, outdoor, extrem si natura. Ei bine de ceva vreme acest accesoriu pana nu demult greu accesibil, firav si foarte scump a devenit un lucru pretios ce nu trebuie sa lipseasca din arsenalul pentru filmare. Posibilitatea de a capta imagini din diferite unghiuri fac din drone un accesoriu de senzatie, mult ravnit de pasionatii de film si fotografie.

Alegerea noastra pentru zbor a fost drona Walkera Scout X4, plasata undeva la granita dintre amator si profi, fiind capabila sa ne satisfaca cerintele in materie de filmare aeriana. Acest echipament vine la pachet cu 4 motoare brushless extrem de puternice si fiabile, o carcasa aerodinamica disponibila in 3 culori si un acumulator de 5400 mA capabil sa o tina in zbor pana la 30 minute. Autonomia variaza insa in functie de vant, temperatura sau operator. Montarea poate fi o provocare, dar citind atent manualele se poate face usor, pe internet fiind postate destule tutoriale care sa te ghideze. De mentionat ca la acest model trenul de aterizare se poate ridica pentru a face posibila o filmare fara impedimente.


scout-x4-gnex3


Unitatea de control aleasa este Devo F12E, dintre cele mai performante de pe piata, fiind capabila sa opereze pana la 2 km, avand functia de FPV (redare video in timp real). La prima vedere pare complicat de utilizat, dar impreuna cu un tutorial totul este intuitiv si usor de manevrat cu butoane accesibile si o calitate a materialelor buna. Ecranul de redare are posibilitatea de inclinare si vine cu un parasolar, extrem de bun in situatie de soare puternic. Acumulatorul vine pregatit fie pe 8 acumulatori normali AA sau se poate opta pentru unul litiu-ion (recomandarea noastra), compatibil cu incarcatorul din pachetul de baza.

Pentru stabilizarea imaginii am folosit un gimbal metalic pe 3 axe capabil sa suporte si camerele GoPro. Camera de baza este Ilook, foarte perfomanta, cu o buna echilibrare pret/calitate, montarea fiind mai usoara, fara prea multi adaptori. Pentru nevoile noastre alegerea a fost un GoPro Hero 4 Black, camera deja testata in aventurile noastre din aceasta iarna. Cu ajutorul stabilizarii garantata de gimbal 3-D, imaginile sunt foarte clare, iar filmarea nu are pic de trepidatie.


DCIM100MEDIADJI_0026.JPG


Punctele forte

  • Autonomia buna, stabilitatea si faptul ca se poate adapta la diverse echipamente.
  • Tren de aterizare retractabil.
  • Distanta de manevrare mare cu posibilitate de modul „Follow me”.
  • Posibilitea de a mai monta inca 4 motoare suplimentare pentru extra stabilitate si siguranta.
  • Pachet complet cu accesorii ce se pot gasi usor, acceptabile la pret.
  • Modulul „Return Home”, important in situatii cand aceasta nu mai e in raza vizuala.
  • Modalitatea de transport in siguranta datorita gentii de aluminiu.

Puncte slabe

  • Destinata pentru amatori, dar cu ceva experienta in zbor cu dronele. Pentru incepatori poate fi dificil fara un antrenament din partea unui specialist.
  • Pachetul este destul de voluminos ocupand o buna parte din portbagaj.
  • Asamblarea poate fi dificila, fiind necesare tutoriale pentru a reusi.

Scout_X4-white-1445x991


Concluzii

Echipament special, excelent pentru folosirea de catre amatori sau profesionisti. In modul GPS este foarte stabila, lasandu-ti doar povara de manevra gimbalul pe pozitie prin corectii minime. Este foarte importanta la achizitie partea de training, intrucat manualul vine cu informatii de baza, dar nu si cu tips and tricks pe care doar cei care au mai avut un astfel de echipament le pot furniza.

Impreuna cu accesoriile potrivite te poate transmite intr-o alta dimensiune a filmarii si fotografiei aeriene, fara a mai fi necesare echipamente scumpe sau elicopter. Cu sfaturile potrivite si un pachet corect ales de accesorii, pragul dintre amatori si profesionisti va fi destul de mic.


scout-x4-gnex4


In cazul nostru, echipa Namstare.ro va abuza la maxim de potentialul acestei drone pentru a va prezenta din aer toata actiunea care tine pasionatii laolalta. Pentru a pune umarul la dezvoltarea comunitatii de iubitori ai dronelor, vom pregati pe viitor si tutoriale video dedicate pentru asamblare, zbor sau alte probleme ce se pot intampina in utilizarea acestor echipamente. Pe grupul dedicat pe facebook, Lumea Dronelor o sa aveti posibilitatea sa interactionati cu oameni cu aceeasi pasiune, acces la informatii specializate si sfaturi din partea specialistilor.

Posibil cu sprijinul www.gnex.ro , importator oficial Walkera Romania.



 

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *