Cap ai, minte ce-ti mai trebuie?! Competitie moto in arie protejata, gandita si terminata prost

Despre noi stiti deja ca suntem iubitori de natura, dar si ca suntem pasionati de tot ce inseamna autovehicule cu motor si roti, dar ceea ce nu stiti este faptul ca daca ar trebui sa alegem intre natura si pasiunea pentru motoare, am alege natura. In incercarea de a combina cele doua componente intotdeauna vor aparea probleme.

Ma refer aici la competitiile motorizare in ariile protejate si in rezervatiile naturale. Accesul cu motoare de orice fel este restrictionat si trebuie sa ramana restrictionat in aceste medii!


RTEmagicC_Untitled-2_635b2c.jpg


Locul competitiilor dedicate motoarelor ar trebui extrem de bine delimitate, departe de parcurile nationale, respectand norme stricte cu privire la protejarea naturii, avand ca scop promovarea miscarii, dar in aceeasi masura si respectarea catorva reguli de ecologie.

Ei bine de cele mai multe ori aceste bravade ad-hoc duc la adevarate dezastre ecologice, punandu-ne intr-o lumina proasta. Romania salbatica de care este atrasa toata lumea devine usor, usor un loc pustiu, cu paduri tot mai putine si reguli respectate 0.

In weekend s-a desfasurat o competitie de enduro in muntii Apuseni, competitie care a starnit revolta autoritatilor si a locuitorilor din zona respectiva, intrucat nu au fost respectate niciuna din normele de respectare a rezervatiilor naturale. Rezervatia Codru Moma a fost calcata de 150 de motociclisti in cadrul unui eveniment dedicat off-road. Aceasta zona protejata face parte din „Sit Natura 2000” si reprezinta un refugiu pentru specii protejate, fiind un areal de liniste si verdeata. Nu a contat insa pentru pasionatii de doua roti ce au navalit pe unde au crezut de cuviinta. Vesnica scuza auzita este ceva de genul: „Hai dom’le ca astea sunt prostii. Uitati-va la astia care taie padurile, fac micro-hidrocentrale, nu la noi care venim si plecam„. Adevarat si fals in acelasi timp. Acest cumul de factori contribuie la depopularea si transformarea zonelor frumoase cu care ne laudam in „deserturi” pentru iubitorii de natura.


moto_enduro_1442568850


Pagubele lasate in urma sunt incomensurabile. Ecosistemul raurilor respective se va reface in aproximativ un an, iar zgomotul motoarelor au speriat si animalele salbatice din zona (ursi, lupi). Pe langa acestea si localnicii reclama faptul ca le-au fost incalcate terenurile agricole, iar animalele care se aflau la pascut au fost puse pe fuga.

Autoritatile au amendat in cele din urma si au condamnat acest gen de eveniment, dar faptul era deja consumat, iar reactiile intarziate nu fac decat sa lase loc si pe viitor pentru astfel de competitii.  In principal un asemenea sport este costisitor, iar banii pentru amenzi nu reprezinta un impediment foarte mare pentru a-i speria pe motociclistii de enduro.

Ramane de vazut daca in urma acestor evenimente autoritatile se vor sesiza si vor fi mai drastici cu cei care incalca regulile si nu respecta ariile protejate.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *