Echipamentul de munte – lucruri esentiale

Alegerea echipamentului pentru munte poate fi o adevarata provocare, mai ales daca esti incepator si nu esti familiarizat cu termenii tehnici ai acestui sport.

In primul rand trebuie sa iei in considerare care va fi destinatia si mai ales durata drumetiei. Una e sa impachetezi pentru Carpati si alta e sa impachetezi pentru Himalaya.


hiking-hut-to-hut-in-the-white-mountains-gear-patrol-lead-full


Daca esti incepator, trebuie sa mai tii cont de faptul ca hainele de munte trebuie sa iti tina de cald, sa ti se potriveasca ca si marime, dar mai ales sa fie impermeabile. Vremea se schimba foarte repede la munte si temperaturile pot varia intr-un timp foarte scurt, astfel ca hipotermia se poate instala rapid.

Ca si la schi, layeringul este cel mai recomandat, adica straturi de haine subtiri fiecare cu rol bine stabilit, astfel incat sa mai poti da jos sau sa mai adaugi atunci cand temperatura variaza.

Recomandam:

  1. Base layer – strat de baza, care se usuca repede, mai ales din poliester sau lana merinos (a se evita bumbacul care retine apa)
  2. Polar fleece – care are rolul de a tine de cald
  3. Windstopper – jacheta cu grad de impermeabilitate intre 3000-5000 unitati
  4. Soft/hard shell, cu membrana Goretex, impermeabilitate >10.000 unitati
  5. Jacheta Parka pentru conditii extreme la peste 6000 metri altitudine.

Si pentru partea de jos a corpului se recomanda aceeasi  structura – haine cat mai usoare, insa din materiale tehnice de inalta calitate pentru a mentine temperatura corpului in conditii optime.

Coborand mai jos la incaltari, trebuie neaparat sa optezi pentru o pereche de incaltari speciale dedicate zone in care mergi. Exista incaltari pentru zapada (la care se ataseaza coltari, sau parazapezi, exista incaltari pentru noroi sau gheata, dar si incaltari speciale pentru catarari.


600_311254852


Pentru maini, recomandarea este sa ai doua perechi de manusi, unele subtiri de preferat din fleece si altele cu izolatie Goretex si strat ce mentine caldura.

Cand mergi pe munte, trebuie sa iei in considerarea toate evenimentele ce ar putea surveni si de  aceea este recomandabil sa porti o casca. De preferat casca speciala pentru munte. Cu ce difera aceasta fata de o casca normala de bicicleta sau schi? Este mult mai dura si construita special pentru impactul cu rocile.


IMG-20151122-WA0130


Mai adaugati pe lista si:

  • lanterna cu baterii extra
  • ochelari de soare
  • harta
  • busola
  • kit de prim ajutor
  • cutit multi-tool
  • duct tape 🙂 – din experienta poti repara aproape orice cu duct tape
  • sticla cu apa
  • o pelerina
  • bricheta sau chibrite

*sursa: www.youtube.com


 

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *