Skyrunning in Romania

Dupa ce in ultimii ani interesul oamenilor pentru miscare a capatat amploare in Romania, au inceput sa se dezvolte noi sporturi. Unul dintre acestea, Skyrunning-ul ne-a atras atentia, mai ales ca in Romania a aparut si o asociatie care reglementeaza acest gen de miscare.


c2a9iancorless-com_itt2015-0307


Ce este Skyrunning? 

Skyrunning-ul este o disciplina reglementata de FIS (Federatia Internationala de Skyrunning), alcatuita din competitii care se desfasoara la altitudini inalte (la peste 2000 m), in care traseul trebuie sa aiba o inclinare de cel putin 30%, dar dificultatea catararii nu  trebuie sa depaseasca gradul 2, raportandu-ne la sistemul de alpinism. Traseul trebui sa fie parcurs in cel mai scurt timp, in acelasi timp, dar avand grija ca mediul inconjurator sa nu fie afectat si  care ia in considerare diferența de nivel și gradul de tehnicitate.


skyrunning-2-of-3


Aceasta disciplina contine mai multe probe: 

  • Kilometru Vertical (Vertikal K) – cursa cu 1000 metri diferenta de nivel intre start si sosire, iar distanta de maxim 5 km.
  • SkyRace – cursa cu minim 2000 metri diferenta de nivel, iar distanta intre 15-42 km si  mai putin de 15% zone asfaltate.
  • Ultra SkyMarathon – cursa cu peste 2500 metri diferenta de nivel, timpul limita trebuie sa fie sub 24 ore. 
  • SkySpeed – cursa tinuta pe scarile cladirilor inalte.

In Romania, aceasta disciplina este reglementata de Asociația Skyrunning România – ASR (www. skyrunning.ro), care organizeaza in prezent 6 curse:

SKY RACE
Iunie 18, Retezat SkyRace, 28 km, Cheile Butii
Iunie 25, Bate Toaca, 29 km, Ceahlau
August 7, SkyRace Bușteni, 31 km, Busteni
VERTICAL KILOMETER
August 6, Kilometru Vertical Bușteni, Busteni
ULTRA
August 20, 2X2 Race, 45 km, Bâlea Lac
Septembrie 10, Ciucaș X3, 105 km, Cheia

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *