The Fourth Phase – cel mai bun film de snowboard?

Am inceput cu un titlu care a tot circulat in media in ultimele luni, in campania de promovare pentru cel mai recent film din lumea snowboardului, The Fourt Phase. Ca un rezumat: filmarile pentru acest lung-metraj au inceput in 2013 si  prezinta aventura lui Travis Rice, unul din cei mai buni rideri ai momentului, in mai multe locatii de pe Glob. The Fourth Phase incearca sa prezinte filosofia lui Travis cu privire la conditiile perfecte pentru formarea zapezii. De ce zic ca incearca? Pentru ca la finalul filmului am plecat fara a avea o imagine clara asupra ideii pe care a dorit sa o transmita. Au incercat ei sa atinga mai multe paliere, dar nu prea le-a iesit. Fara fir epic consistent, The Fourth Phase nu se incadreaza nici in categoria filmelor despre snowboard(cu aventuri, prietenie,etc), nici in categoria documentarelor despre snowboard si nici documentar pentru National Geografic.


fourth-3-1024x624


Cu un mega-buget, acest film se anunta promitator, insa dupa premiera mondiala care a avut loc la ora 9 pm, criticele nu au contenit sa apara.

Singurele momente care mi-au ramas in minte sunt scenele cu avalansa care l-a tavalit serios pe Travis Rice, si poate scenele cu sarituri, insa pe acestea ai sansa sa le mai poti vedea pe Youtube intrucat sunt multi tineri talentati care vin din urma, dar care nu au avantajul de a avea un sponsor ca Redbull in spate.


img_02102016_212512


Ma asteptam sa puna mai mult accent pe personaje, sa prezinte legaturile dintre acestea mai amanuntit, sa iti lase impresia de unitate intre membrii echipei. In afara faptului ca s-au implicat toti in aceasta poveste si ca toti il considera pe Travis un „nebun care isi urmeaza visul„, nu impresioneaza psihologic.

The Fourth Phase este genul de film care creaza asteptari prin campania de promovare intensa derulata cu mult timp inainte, insa care nu impresioneaza prin continut. Daca ati vazut The Art of Flight, cu siguranta acest film va va plictisi. Sunt cateva elemente care se regasesc in ambele filme si care odata vazute nu mai impresioneaza: snowboarderi care fac tot felul de sarituri, cadre epice din natura (da, natura e fascinanta, multumim, am descoperit asta in The Art of Flight), momente cu vreme capricioasa care te retin in cabana, elicoptere, urcari pe varf de munte carand placa in spate, oameni care spun despre personajul principal ca e nebun… le avem pe toate si colo si dincolo. Multumim, nu mai vrem!


travis-rice-and-dan-adams


Imagini spectaculoase, echipamente din cele mai scumpe, o echipa profesionista si un partener precum RedBull anuntau conditiile perfecte pentru un film spectaculos, ca nu a reusit sa atinga acele asteptari pe care le-a generat e alta poveste. Nu vreau sa par hater. Tot respectul pentru echipa Redbull, pentru Travis Rice, pentru echipa de filmare, este de apreciat consecventa si devotamentul pentru aceasta idee, insa The Fourth Phase nu aduce nimic inovator, nimic mind-blowing in lumea filmului cu sporturi de iarna.


the-fourth-phase-travis-rice4


Una peste alta, daca  nu aveti nimic mai bun de facut intr-o zi rece de toamna si va e foarte dor de zapada, vi-l recomand. Titlul ramas in suspans lasa loc gusturilor fiecaruia dintre noi. Insa nu avem in fata nici pe „Mesia” (din snowboard) si nici o minune cinematografica.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

One thought on “The Fourth Phase – cel mai bun film de snowboard?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *