Transportul unei drone cu avionul – ce trebuie sa stii?

Este un subiect care ne priveste pe toti pasionatii de calatorie , fotografie si zborul cu drona. Panica produsa de accidentele si legislatia precara in acest domeniu a facut ca pasiunea noastra sa fie catalogata cel putin extrema. Asa se face ca orice incercare de transport sau zbor este pusa sub semnul indoielii.



Ce trebuie sa stiti este faptul ca o drona inchisa si carata personal cu avionul este considerata Electronic Personal asemenea unui telefon, camera foto/video sau laptop. Din cauza bateriilor Li-Po acestea pot deveni factor de risc cu potential de explozie in anumite circumstante.

Care sunt recomandarile Asociatiei Europene de Transport cu avionul:

  • Intotdeauna transportati drona cu dumneavoastra in bagajul personal de mana. Poate fi supravegheat usor, pot fi eliminate riscurile mecanice si se poate interveni usor in caz de accident.
  • Bateriile de rezerva trebuie impachetate corespunzator si ar trebuie sa va limitati cam la doua unitati. Vorbesc aici de o drona de dimensiuni sub sau echivalent cu DJI Phantom (160Wh este limita superioara de transport)
  • Foarte important este faptul ca nu sunt admise baterii facute din improvizatii sau fara sa aiba omologare internationala inscriptionata pe acestea. De cele mai multe ori aceste aspecte scapa din vedere, dar pot fi decisive intr-o calatorie pe avion.
  • Nu in ultimul rand ar trebuie sa adresam inainte de imbarcare orice intrebare am avea personalului abilitat din aeroporturi. Acestia pot avea dupa caz reguli care se aplica local. Exista riscul ca drona sa nu mai poate reveni aerian cu noi in tara cu toate ca nu au fost probleme la zborul dus.


In concluzie marea problema a zborului cu avionul avand o drona este reprezentata de bateria Li-Po. Acestea trebuie oprite, transportate cu bagajul original pe cat posibil sau in cutie de transport. Daca echipamentul este mai special, trebuie anuntat personalul aeroportului inainte. Totusi avem si sperante ca odata cu reducerea dimensiunii dronelor, precum DJI Mavic sau Zerotech DOBBY, legislatia si riscurile se diminueaza considerabil.

Imaginile suprinse din vacanta se pot transforma radical folosind o drona, si de ce nu, vor putea fi promovate la cu totul alt nivel locuri frumoase de care nu am auzit pana in acest moment.

 

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *