DJI Spark – scanteia ce aprinde fantezia pasionatilor de drone e aproape de lansare

Nu mai era un mister faptul ca gigantul producator de drone DJI va incerca sa vina cu produs si mai compact pentru o piata de nisa, dar cu un potential enorm. Vorbim despre DJI SPARK, o noua drona accesibila tuturor, mai mica decat DJI Mavic, la fel sau aproape la fel de inteligenta precum Mavic si ceva mai indulgenta cu reglementarile stricte din legislatiile internationale.



Zvonurile au inceput prin aparitia catorva poze „scapate” prin usa din spate, ce prezentau un nou produs marca DJI in teste. Au inceput  sa curga tot mai multe filmulete si detalii despre capacitatile aceste micute drone, dand ocazia diverselor speculatii sa apara, care mai de care mai fanteziste. Pentru a identifica o parte din adevar ar trebui sa ne uitam la ce este existent acum pe piata si sa incercam sa gasim specificatii care depasesc prezentul.

Batalia pe segmentul dronelor portabile, de mici dimensiuni, ce pot fi operate prin aplicatii mobile se duce intre Dobby (Zerotech)Wingsland S6, Hover camera si Breeze (Yuneec). Toate sunt produse bune, cu caracteristici excelente, dar au cateva neajunsuri depistate si de noi pe parcul testelor.



  • De ce va fi capabil DJI Spark?

Mai mult ca sigur, producatorul de drone ne va surprinde in momentul lansarii si ne va depasi asteptarile cu specificatii mai bune decat ne asteptam. Sa vedem insa o estimare relativa la ceea ce urmeaza sa intalnim in viitorul apropiat. Bateria va fi inteligenta, capabila sa tina in zbor drona intre 15-20 minute, unul din punctele forte, mai ales pe acest segment, unde in acest moment cu greu depasesti 10 minute. Modalitatea de incarcare va fi prin cablu sau cu dock wireless. Cel mai probabil se poate incarca cu un USB de la masina sau chiar de la baterie suplimentara.



Corpul dronei va fi compact, estimam cu brate pliabile, in ciuda zvonurilor in care ne erau prezentate brate fixe. Materiale de calitate si o greutate redusa, sub legislatia unor tari ce impun acest aspect. Va trece aproape neobservata, adesea fiind confundata cu una de jucarie. Motoare fara perii, speram ceva mai silentioase, dar e greu de realizat acest aspect si elicii pliabile.

Unul din punctele forte este reprezentat de camera capabila 12MP si 4K. La prima vedere nu suntem dati pe spate, dar legata la un stabilizator pe doua sau trei axe schimba radical problema. Se detaseaza complet de competitori, oferind o imagine stabila (nu dinamica) si clara. Modul FPV va fi disponibil, precum si folosirea ochelarilor nou aparuti DJI Googles.



Controlul putea fi facut printr-o aplicatie dedicata, ca in majoritatea cazurilor, folosind doar telefonul mobil sau cu ajutorul unei telecomenzi, precum la Mavic. Chiar daca are aspectul unei drone de curse, sa nu ne facem sperante desarte. Producatorul va pune probabil ceva limitari la acest capitol. Se doreste a fi un produs compact, accesibil pentru toata lumea, inteligent si foarte sigur.

Va folosi GPS si GLONASS, fiind capabil de a fi operat de la distante de pana la 7 km, iar functiile consacrate de pe Mavic vor fi disponibile si pe Spark. Echipat cu senzori de perimetru, poate fi operat in spatii inguste si indoor. Cel mai probabil accesoriile pentru protejarea elicelor, a trenului de aterizare si filtre ND vor fi disponibile la momentul lansarii.



Pretul pachetului pus spre vanzare va fi cuprins intre 450-600 dolari, in functie de optiunea aleasa (Single sau Combo). Cel mai probabil DJI a invatat din agitatia creata cu lansarea mult amanata de la Mavic, iar comenzile vor onorate mult mai rapid, fara un delay asa mare. Dat fiind modul in care este construit nu va fi impermeabila, dar va face fata cu brio intemperiilor precum vant, picaturi usoare de ploaie sau ceata. Sa nu uitam totusi ca nu va fi o drona pentru fotografii de calitate si exhibitii aeriene, ci mai degraba o distractie folosita pentru a ne scapa de selfie stick si pentru a fi pilotata in raza vizuala.



Decolarea si aterizarea se va face automat, chiar si din mana, probabil sa avem chiar si functii vocale, precum la Dobby. Cat despre inregistrarea la autoritatile ce reglementeaza acest domeniu, va fi o surpriza si pentru noi. Teoretic ar fi sa nu se afle sub incidenta lor, dar este totusi cababila sa filmeze si sa redea in timp real, ceea ce ar putea fi un criteriu care sa conteze pentru autoritati. Un lucru discutabil, personal nu o vedem ca o drona ce poate fi incadrata in normele legale, in ciuda caracteristicilor avansate de care dispune.

Lansarea este in continuare un mister (cel mai probabil in vara), spre vanzare posibil undeva in toamna, in ciuda diverselor zvonuri ce anuntau ca va fi lansata in luna aprilie in Las Vegas.



*sursa : youtube

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *