Cum ne protejam gadgeturile de temperaturile ridicate

Nici nu a inceput bine vara ca deja se asteapta temperaturi insuportabile pentru zilele urmatoare. ANM anunta pentru weekendul acesta ca temperaturile vor sari de 40 de grade la umbra, ceea ce va avea reprezenta un stres termic pentru fiecare din noi. Temperaturile crescute impun masuri de protectie suplimentare pentru sanatatea noastra, precum hidratarea, folosirea unor creme cu protectie solara, evitarea expunerii la soare in timpul pranzului etc., dar in acelasi timp trebuie sa acordam o atentie sporita gadgeturilor noastre pentru ca acestea sa functioneze in parametri cat de cat normali. 

O temperatura ridicata la nivelul procesorului sau la nivelul bateriei telefonului sau laptopului poate sa incetineasca activitatea acestuia sau chiar sa produca defectiuni interne. Caldura ridicata incetineste si activitatea ventilatoarelor interne care au rolul de a ajuta gadgetul sa functioneze in paramentri normali. Daca acestia nu reusesc sa disperseze caldura, inevitabil vor aparea probleme de functionare. De exemplu, calculatoarele au o temperatura ideala de functionare de 40 grade in modul idle si pana la 55 grade in modul normal de lucru. 

Si pentru ca atat laptopurile, dar si telefoanele au devenit ca o extensie a noastra, zilele acestea trebuie sa le acordam ceva mai multa atentie, daca nu vrem sa ajungem sa ne plangem ca au decedat. Iata cateva sfaturi pentru a le proteja de temperaturile caniculare:

Telefoane:

Folositi App Killer! App Killer are rolul de a inchide aplicatiile care ruleaza in background, chiar si atunci cand nu folositi telefonul. Pe langa faptul ca nu mai consuma din RAM, si bateria va mai castiga cateva minute de functionare. 

Dezactivati functiile pe care nu le utilizati! WiFi, bluetooth, GPS, toate aceste functii pun la lucru procesorul astfel ca temperatura telefonului poate creste considerabil. Daca isi mai cauta si retea stabila, deja putem sa il punem pe un cub de gheata sau poate in frigider.



Curatati-l de praf! Fie ca il aruncati in fundul gentii sau in buzunarele in care ati mai bagat si niste servetele mai demult, telefonul va aduna praf in micile orificii dedicate ventilarii. Asigurati-va ca acestea sunt curatate astfel incat micile ventilatoare interne sa isi poata face treaba fara a se incinge.

Laptopuri:

Laptopurile degaja in mod normal caldura in timp ce functioneaza, important este ca acesta caldura sa nu depaseasca 51 grade pentru a functiona intr-un ritm normal. Recomandam achizitionarea unui cooler cu un ventilator puternic atunci cand il folositi in locuri cu temperaturi ridicate. 



Totodata, in cazul laptopurilor cu baterie detasabila se recomanda ca aceasta sa fie scoasa atunci cand laptopul este conectat la priza si pastrata intr-un loc racoros. Astfel vei evita incalzirea acesteia, dar ii vei prelungi si viata.

Ca si in cazul telefoanelor, este important ca orificiile de ventilare sa fie curatate periodic de praf pentru ca acestea sa isi faca treaba 100%.

Camere foto/video

Ca si in cazul device-urilor mentionate mai sus, si camerele video/foto au nevoie de atentie cand temperaturile o iau razna. Nu cred ca vrei sa pleci in concediu si sa te intorci fara amintiri din cauza ca ai uitat camera in soare, nu? sau ca ai uitat-o peste noapte afara. Avand lentile, iar umiditatea osciland in aceasta perioada exista riscul ca acestea sa condenseze, iar partile interne sa nu mai functioneze cum trebuie. Se recomanda depozitarea in spatii uscate si ventilate, iar acolo unde se poate extragerea bateriei atunci cand camera nu este utilizata.



Si poate cel mai important sfat pe care vi-l pot da zilele acestea: NU LASATI GADGETURILE LA INCARCAT NESUPRAVEGHEATE!!! Chiar zilele trecute citeam pe Facebook patania unei persoane care a lasat tableta la incarcat in alta camera si cand a intrat in camera respectiva, tableta ardea. 

Urmand aceste sfaturi, nu numai ca ne protejam gadgeturile preferate, dar le si prelungim viata, putand astfel sa ne bucuram de experienta utilizarii lor in cele mai bune conditii o perioada main indelungata de timp. 

Voi cum aveti grija de gadgeturile voastre preferate in aceste zile toride? 

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *