Controller pentru DJI Spark la o fractiune din banii uneia originale

Ne-am imprietenit de ceva vreme cu dronele micute, cele pentru selfie, care ocupa foarte putin spatiu in bagaje si pentru care dezvoltatorii au creat aplicatii pentru smartphone, facilitand astfel experienta zborului cu astfel de echipamente. Oricat de fascinati am fi de acestea si de modul rapid de conectare la telefon, tot am simtit nevoia de un controller, si asta pentru ca aplicatia pentru mobil/tableta ne limiteaza masiv libertatea de miscare si simtul tactil dat de o radiotelecomanda.



In ultimul test am avut de-a face cu Zerotech Dobby, o drona aparuta cu ceva timp inaintea DJI Spark, care a demonstrat faptul ca un echipament extrem de compact poate da o noua perspectiva vacantelor noastre. Usor de manevrat, usor de conectat la aplicatie, ideala pentru vacante, a avut totusi acest inconvenient – lipsa unui controller. Butoanele micute din aplicatie mi s-au parut greu accesibile, ceea ce ma faceau sa pierd mult timp cu setarile, avand in vedere ca timpul de zbor e scurt, iar in acest timp trebuie sa si pilotezi. Sa nu mai spun de FPV ce devine o gluma proasta in momentul in care degetele de la ambele maini sunt pe ecranul aplicatiei. Asta a fost povestea cu Dobby, care ulterior a facut loc lui Spark de la DJI.



Anuntata cu surle si trambite, cea mai mica aparitie DJI – pe numele ei de botez Spark, a aparut la scurta vreme dupa Mavic si este disponibila in doua variante de comercializare: cea simpla (drona + o baterie + cablu micro USB) si Combo (drona + 2 baterii + controller + hub incarcare 3 baterii + incarcator + protectii elice). Din experienta va sugerez sa alegeti mai mereu pachetul extins, indiferent de echipamentul pe care doriti sa il achizitionati (ca si la masini – de preferat sa nu o luati cheala). Veti scapa de o multime de probleme, veti face economie la bani si veti avea garantia ca sunt compatibile toate componentele. Dar in cazul in care alegeti totusi varianta simpla si nu vreti sa investiti in restul de accesorii, avem un tips in ceea ce priveste rezolvarea problemei cu radiocomanda.



Varianta gasita de noi, cel putin in cazul Dobby, dar cu aplicare la multe modele de drone ce folosesc o aplicatie de mobil, a fost reprezentata de adaptarea unui game controller. Da, da, ati auzit bine. Un joystick, cu preturi intre 20-30 dolari, folosit pentru jocuri poate fi folosit cu succes si pentru a opera o drona.



Pentru testul nostru am folosit un game controller, iPega PG-9023, o varianta destul de banala si ieftina, iar pentru a imperechea cu aplicatia telefonului mobil, softul Tincore Keymapper. Cu putina rabdare si sincronizare a comenzilor de pe cele doua dispozitive, telecomanda va putea fi capabila sa simuleze miscarile degetelor pe ecranul din aplicatie. Se pot programa butoane sau regla intensitatea de operare. 



Nu trebuie sa insa sa va lasati dusi de val. Aceasta metoda nu inlocuieste varianta originala de RC, dar ne ofera cateva avantaje dezvoltate in paragrafele anterioare: libertatea de miscare, folosirea telefonului mai eficient pentru vizualizarea imaginilor in timp real sunt doar cateva din ele. In perioada urmatoare vom incerca sa legam si un DJI Spark de un game controller si o sa va prezentam intr-un tutorial aceasta metoda de control low budget.


*sursa : youtube


Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *