Nessebar, surpriza de pe litoralul bulgaresc

Daca nu v-ati planificat inca vacanta de vara, dar doriti totusi sa mergeti sa va relaxati undeva aproape de Romania, avem pentru voi o recomandare pe care puteti sa o treceti pe lista.

Nessebar, una din statiunile bulgaresti de la malul Marii Negre, aflata la aproximativ 330 km de Bucuresti reprezinta una din locatiilor noastre preferate din Bulgaria, fiind deja la a patra vizitare si, desi am fost de atatea ori, de fiecare data descoperim ceva nou in zona.

Orasul Nessebar este unul din cele mai vechi orase din Europa si face parte din patrimoniul UNESCO, fiind construit pe vechile ruine ale asezarii trace Mesambria. Vechiul oras este situat pe o mica peninsula legata de tarm printr-un istm. Istoria sa dateaza dinainte de Hristos, fiind de-a lungul  timpului amplasat in mijlocul evenimentelor istorice din zona: orasul avea drept de a bate monede, centru episcopal, important port bizantin, centru comercial. Vizitand aleile intortocheate, pavate cu piatra cubica, veti observa cum se impletesc elemente istorice din perioade diferite, un adevarat mozaic presarat cu biserici, ziduri vechi si cladiri construite recent, dar care pastreaza arhitectura zonei.



Strazile inguste, pietruite, cu specific medieval ascund ateliere de mestesugari si magazine cochete de bijuterii si blanuri, iar in vechile amfiteatre si cladiri istorice seara poti asculta concerte si poti viziona spectacole.

Pe zona de faleza veti putea gasi restaurante cu specific pescaresc, cu privelisti extraordinare, care mai de care mai interesante. Sa nu fiti surprinsi cand veti auzi limba romana, caci numarul turistilor romani creste de la an la an, iar bulgarii s-au adaptat repede. Veti fi intampinati cu salutari in romana, iar plata la restaurante se poate face in leva, euro sau lei.



Cum ajungeti in Nessebar

Traseul pe care l-am ales noi a fost Bucuresti – Giurgiu – Ruse – Razgrad – Sumen – Varna – Obzor – Nessebar. Dat fiind ca am plecat de dimineata, traseul a fost destul de liber. Am plecat la 8 din Bucuresti, iar la 13.30 eram in Nessebar.


Unde puteti sta in Nessebar

Fiind una din statiunile populare din Bulgaria, veti gasi aici cazare pentru fiecare buzunar. Noi am ales sa stam la MPM Arsena anul acesta unde serviciile au fost ireprosabile, hotelul fiind amplasat fix pe plaja (baby friendly). In trecut am mai stat la Sol Marina Palace (tot pe continent) si la Nessebar Royal Palace  (in centrul vechi al insulei). Daca aruncati un ochi pe Booking puteti gasi si alte variante, insa acestea sunt pe testate-lea. Ar mai fi varianta Airbnb, insa nu am testat-o (inca).

Ce poti face in Nessebar

Nu trebuie totusi sa ne rezumam la mancare, bautura si plimbare cand ajungem in Nessebar. Puteti incerca cu succes o experienta inedita de parasailing (privelistea de la inaltime este extraordinara),  stand up paddling sau puteti lua lectii de wind surf cu instructor. Croazierele cu iahturi cu vele reprezinta o alta atractie ce va poate oferi o experienta placuta in aceasta statiune. Pentru amatorii de senzatii tari, in Nessebar exista si 2 parcuri de distractie cu multe topogane si piscine pentru turistii de toate varstele.



Daca va decideti sa ramaneti mai multe zile si doriti diversitate, puteti merge mai la nord in Sunny Beach unde plajele sunt mult mai animate, iar viata de noapte se aseamana cu cea din Mamaia, sau puteti sa faceti excursii de o zi cu feriboat-ul pana la Sozopol (un alt oras antic de la malul Marii Negre, la fel de frumos ca si Nessebar). Calatoria costa in jur de 25 leva dus-intors.

Speram ca v-am convins ca Nessebar este o destinatie superba aproape de Romania, pe care o puteti vizita chiar si pentru doua zile, iar daca nu v-am convins, iar daca dati click aici puteti vedea intreaga galerie foto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *