Ce trebuie sa stii daca vrei sa inveti un sport de iarna!

Daca m-ai fi intrebat acum cativa ani daca imi place iarna, as fi spus ca o urasc din tot sufletul, ca nu imi place frigul, ca zapada e nasoala si singura parte buna din iarna e statul la caldura cu o cana de vin fiert. Asta pana sa descopar schiul. Din acel moment perspectiva mea asupra iernii s-a schimbat 180 de grade, iar acum nu numai ca a devenit anotimpul meu preferat, ci abia astept sa vina ca sa prind cat mai multe zile la schi. Inainte de a ma apuca de acest sport de iarna am primit cateva sfaturi de la prietenii schiori si trebuie sa recunosc ca tare bine mi-au prins pentru ca nu as fi vrut sa pornesc la drum cu asteptari prea mari pentru ca apoi sa fiu dezamagita. Le las aici pentru ca mie mi-au fost de ajutor si as vrea sa va fie si voua.

sport de iarna

Inainte de a te apuca de un sport de iarna, documenteaza-te ce implica

Faptul ca citesti acest articol denota ca esti pe drumul cel bun :). Trebuie sa cunosti regulile de siguranta, sa investesti in echipament, in haine potrivite pentru temperaturi scazute. Pentru incepatori nu este neaparata nevoie de varful de gama al hainelor tehnice, dar sa fie functionale si sa te protejeze de frig. Fa-ti un calcul pentru haine, cazare, skipass, instructor, transport pana la partii. Vezi cum iesi mai bine si cat esti dispus sa investesti. Poti opta pentru inchirierea echipamentului, poti gasi excursii avantajoase pentru grupuri mari, iar daca iti cauti o cazare din timp, vei vedea ca poti optimiza costurile astfel incat sa iesi cat mai bine din punct de vedere financiar.

echipament de schi

Imbunatateste-ti conditia fizica

Daca intentionezi sa te apuci de un sport de iarna, oricare ar fi acesta, nu ar strica sa mergi la sala cateva luni inainte pentru a-ti imbunatati conditia fizica. Antrenamentele cardio si cele pentru picioare vor face diferenta pe partie, mai ales daca ti-ai facut curaj si ti-ai luat o vacanta de o saptamana la schi.

exercitii pentru o buna conditie la schi

Urmareste tutoriale pe Youtube 

Pana ajungi pe partie, nu strica sa urmaresti tutoriale pe Youtube astfel incat nu vei ajunge acolo fara pic de cunostinte legat de acest sport. Slava cerului internetul este plin de astfel de filmulete si vei avea ce invata. Unul din site-urile care mi-au fost de folos e acesta. Explica chiar si notiunile fizice, asa ca vei intelege in amanunt cum functioneaza fortele implicate in miscare.

Invata corect tehnica de schiat

Sa ziceam ca ai trecut de pasii anteriori si ai ajuns pe partie. Recomandarea ar fi sa nu te lasi pe mana unui prieten care stie sa schieze, ci sa iti iei un instructor care va avea rabdarea necesara pentru a te invata corect toate elementele tehnice. Pentru inceput incearca statiunile care dispun de partii pentru incepatori, care au un grad de inclinare mic, unde vei putea exersa si unde nu te vei pune in pericol nici pe tine si nici pe ceilalti schiori. 

Sa nu ai mari asteptari

Sa nu te astepti ca din prima zi de schiat sa poti cobori partia fara nicio cazatura. Nu trebuie sa disperi, take it slow. Invata sa cazi cu gratie, sa nu te alegi cu prea multe vanatai. Perseverenta este cheia reusitei! 

Nu schia singur

Dupa ce ai invatat primele cristiane, nu te incumeta sa cobori singur partia! Incearca sa te dai cu prieteni care stiu sa schieze mai bine decat tine pentru a te motiva!

sport de iarna

Acorda atentia protectiei solare si hidratarii buzelor atunci cand practici un sport de iarna

Chiar daca e iarna, nu neglija protectia solara. Foloseste creme cu filtrul UVA si UVB minim 30. Pe langa faptul ca protejeaza impotriva razelor nocive, pielea iti va fi hidratata intreaga zi. Pentru persoanele cu pielea sensibila, recomand adaugarea in rucsac a unui balsam de buze pentru a evita craparea acestora. Tot pentru zilele insorite ia in considerare si folosirea ochelarilor cu protectie UV.

Ce sa nu iti lipseasca din rucsac 

Intotdeauna sa ai la tine apa. Hidratarea este cea mai importanta atunci cand depui efort afara, iarna. Corpul este supus atat temperaturilor scazute, dar si aerului uscat si vantului. Pe langa apa, eu am intotdeauna in rucsac ceva de rontait – biscuiti, batoane cu cereale, discuri de ovaz expandat.

alimentatie la schi

Nu e niciodata prea tarziu sa te apuci de un sport de iarna. Schiul este un sport care te tine in miscare toata ziua, nu te lasa sa te plictisesti, iti imbunatateste conditia fizica si poate fi o doza buna de adrenalina. Trebuie doar sa ai un start corect in invatarea acestui sport care te va face sa devii dependent si urmand sfaturile de mai sus, nu ai cum sa nu iti doresti sa te auto-depasesti.

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *