Cum iti alegi trotineta electrica second-hand?

Se apropie finalul sezonului de trotineala si cam toata lumea se pregateste sa isi bage trotinetele electrice la iernat. Totodata, este momentul in care vanzatorii mai ajusteaza preturile pentru a lichida stocurile, utilizatorii fac upgrade la modele mai avansate, iar site-urile gen Olx, Publi24 etc. incep sa abunde in anunturi cu trotinete electrice second-hand. In cazul in care esti la prima achizitie de acest fel este normal sa te intrebi: cum aleg trotineta electrica second-hand? 

Cum majoritatea modelelor performante nu sunt ieftine, ne indreptam adesea privirea catre piata second-hand in speranta unei afaceri avantajoase, la fel ca si in cazul masinilor venite din vest. Stiti si voi masina aia cu km putin ce a fost a unei batranici care mergea de 2 ori la piata – cam asa si in cazul trotinetelor electrice.

Ei bine, in realitate ne confruntam cu tot felul de probleme la cumpararea unei trotinete electrice second hand. De cele mai multe ori vanzatorii nu sunt seriosi si trotinetele nu sunt ceea ce par. Iata la ce trebuie sa fii atent pentru a evita pe cat posibil aceste probleme:

Verificarea actelor de provenienta si istoricul trotinetei electrice

Trotineta ar trebui sa vin insotita de o factura de achizitie si de un certificat de garantie si in unele cazuri de o fisa de service cu revizii. Aceste documente atesta provenienta si starea trotinetei de-a lungul utilizarii. Orice lipsa din documente ar trebui sa ridice un semn de intrebare.

Starea trotinetei electrice

O trotineta electrica in stare proasta de functionare va arata acest lucru, daca esti atent. Trebuie sa verifici cauciucurile sa nu fie uzate excesiv sau crapate, articulatiile care nu ar trebui sa aiba joc prea mare, sa nu aiba indoiri ale discului de frana, sasiul sa nu aiba urma de loviri. Kilometrii putini nu sunt garantia unei trotinete mai noi. Modificarea numarului de km poate fi realizata prin schimbare accelometrului sau prin alte setari ce pot altera si reseta aceste valori.


trotineta electrica second hand


Informeaza-te daca modelul dorit daca corespunde cerintelor tale

De cele mai multe ori cauti si alegi pe baza unui impuls de moment sau fiind atras de un pret prea mic. Vezi ce model iti este potrivit pentru nevoile tale si  greutatea ta. Degeaba vei dori o trotineta usoara, ieftina si cu motor/acumulator mic, daca tu cantaresti peste 100kg…Gasesti informatii online despre alegerea unei trotinete electrice, sunt o multime de grupuri de discutii pe Facebook sau poti lua legatura cu un comerciant care iti poate oferi cateva informatii de ghidaj.

Pretul prea atragator poate ascunde multe probleme

Stiu ca este principalul element dupa care ne ghidam in alegere, insa acest lucru poate sa aduca o multime de probleme. Niciodata o oferta prea buna nu este adevarata. Ea va ascunde niste probleme, fie legate de starea trotinetei, proveninenta sau istoricul ei, lucruri pe care ti le asumi o data cu achizitia.

Cum verific performantele unei trotinete?

Verifica parametrii inscrisi pe manual.

Incepem cu autonomia. Poti lasa o garantie vanzatorului si poti face un test de autonomie pentru a vedea starea acumulatorului (incarcata 100% si verificata in functionare pentru a vedea distanta acoperita).
Viteza maxima atinsa poate da indicii despre starea motorului si a elementelor electrice.

Jocurile, zgomotele si sunetele anormale pot depista probleme de sasiu, suspensii sau elemente de franare ce vor trebui inlocuite.

Cauciucurile uzate sau vechi pot fi inspectate cu usurinta vizual.

Cere incarcatorul original si verifica daca acesta este functional (la cuplare in general ledul este rosu, la decuplare verde si ar trebui sa indice pe accelerometru o valoare maxima de incarcare inscrisa pe spatele incarcatorului, ex. 54.6V).

Ai grija la elementele aditionale instalate pe trotinete, gen lumini, elemente de franare, aripi etc, acestea nu sunt facute in general de catre profesionisti si sunt adesea improvizatii facute de pe Youtube ce pot dauna in timp trotinetei electrice.

Si nu in ultimul rand orice vehicul/trotineta electrica are inscrisa o serie (pe sasiu sau motor) ce poate fi verificata la vanzator. Atentie ca aceasta serie sa existe si sa nu fie modificata/stearsa/alterata.

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

One thought on “Cum iti alegi trotineta electrica second-hand?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *