Apple va lansa ochelarii pentru realitate augmentată

Realitatea augmentată (AR) și realitatea virtuală (VR) sunt deja termeni cu care ne-am obișnuit în ultimii ani. Conceptele AR si VR sunt din ce în ce mai des întâlnite în tehnologiile prezentului. 

Unul din cei mai mari inovatori în tehnologie, Apple aruncase un zvon prin 2015 că va lansa o pereche de ochelari pentru realitate augmentată, însă până de curând nu erau decât vorbe și concepte futuriste.

ochelari realitate augmentata Apple

Iată că 2020 pare a fi anul în care Apple va lansa mult așteptații ochelari, mai ales că tehnologia a avansat într-un ritm foarte rapid, atât cea de software, cât și cea de hardware. casca-smart-livall


Ce este realitatea augmentată?

Realitatea augmentată este o experiență care combină elemente din lumea reală cu informații virtuale, generate artificial prin intermediul unor accesorii dedicate. Realitatea augmentată introduce elemente 3D virtuale în decorul real, creând astfel o interacțiune activă între cele doua realități.

Cel mai la îndemână exemplu îl reprezintă filtrele de la Instagram și Snapchat – cele cu urechi de pisică și ochelari care se atașează figurii tare și se mișcă odată cu tine. Comparativ cu realitatea virtuală unde utilizatorul este transpus 100% în alt decor și are alta experiență, în realitatea augmentată acesta rămâne ancorat în realitatea sa completând cu detalii 3D create de softuri (vezi fenomenul Pokemon Go).

Realitatea augmentată este deja utilizată în industria gaming, iar de curând Ikea a lansat aplicația Ikea Place, prin intermediul căreia poți vizualiza cum se vor așeza produsele Ikea în propriul spațiu. 

ochelari realitate augmentata Apple


Ochelarii pentru realitate augmentată

Apple dezvăluise încă din 2017 intențiile sale cu privire la dezvoltarea acestei tehnologii, când a lansat ARKit, o platformă care permitea dezvoltatorilor să creeze aplicații AR. În toată această perioadă Apple a recrutat o armată de dezvoltatori, mulți dintre ei de la NASA. Ei au misiunea de a crea cel mai bun produs din domeniu. Ochelarii AR Glasses vor prelua cel mai probabil din specificațiile tehnice ale ochelarilor Oculus, însă vor fi mult mai subțiri și ușori. 

ochelari realitate augmentata Apple

Din zvonurile apărute, aceștia vor avea capacitatea de a reda 8K și vor rezolva un handicap major al ochelarilor Oculus care au o rezoluție de 1440 x 1600 per ochi, ceea ce înseamnă că imaginea redată este un pic blurry. 

O alta specificație importantă scăpată pe internet este că acești ochelari pentru realitate augmentată Apple vor fi promovați ca accesoriu pentru telefoanele Apple.  Tehnologia hardware va fi incorporata în telefon și nu în ochelari. Astfel se justifică dimensiunile reduse cu care se laudă producătorul. 

Ochelarii AR produși de Apple vor avea camere încorporate atât în partea frontală, cât și pe brațele ochelarilor, ceea ce vor permite o experiență spațială desăvârșită.

Cum vor schimba lumea ochelarii AR? 

Dacă vă întrebați cum ne va ușura viața acești ochelari, gândiți-vă că ar putea fi începutul unei noi ere tehnologice. Adaptând aplicațiile deja existente, vom putea merge pe stradă și vom vedea functionalitatile aplicației de GPS direct pe lentila ochelarilor. Vom putea proba haine fără a ieși din casă. Vom putea vizualiza aplicațiile de social media în 3D. Vom putea mări sau micșora ferestrele de lucru doar trăngând de colțurile acestora în aer. Vom putea integra în scoli pentru o mai bună înțelegere a spațiului și a obiectelor. Lista poate continua, iar domeniile in care vor putea fi utilizați este mult mai mare. Apariția acestor ochelari AR va aduce cu siguranta finalul telefonului tradițional.

ochelari realitate augmentata Apple

La început aceștia vor fi priviti ca un accesoriu pentru telefon pentru că nu poate fi încorporată tehnologia hardware într-un produs de dimensiuni reduse. Să nu uităm ca tehnologia avansează foarte repede, iar procesoarele vor avea dimensiuni din ce în ce mai mici, la fel și acumulatorii. Nu putem decât să stăm cu ochii pe Apple și să vedem ce surprize ne pregătește gigantul producător.

banner-Namstare_shop_1200x180

Olgu

Have less! Do more! Be more!