Bansko, ne mai vedem peste 10 ani!

Nu cred că mai trebuie să intru în detalii despre relația românilor cu serviciile bulgarilor, mai ales când vorbim despre turism, vacanță și ospitalitate. Dacă le punem față în față, Bulgaria ne bate la mai toate capitolele în ceea ce privește turismul. Ultima călătorie pe care am făcut-o a fost la Bansko, unde ce să vezi?! Limba preponderent auzită era româna. Familii cu copii, grupuri mari de prieteni de zici că era excursie cu clasa au ales să petreacă vacanța de iarnă la bulgari. Nu mă mira, mai ales că pârtiile de la noi duc lipsa de zăpadă naturală, iar cele acoperite cu zăpadă artificială sunt mega-aglomerate.

partii bansko

Noi am ales să petrecem 3 zile la Bansko, nici prea mult cât să ne plictisim, nici prea puțin.  Suficient cât să ți se facă dor de casă și să poți bate toate traseele cu zăpadă.

Am plecat din București miercuri și ne-am întors duminică. Am ales traseul București-Ruse-Sofia-Bansko. Drumul a fost în mare parte liber, fără aglomerație. Chiar dacă drumul are doar o singură banda pe sens până aproape de Sofia, drumul este decent și îl poți parcurge fără mare bătaie de cap sau cozi. Atenție la viteză și camerele pentru vignetă (o poți plăti direct după vamă cu cardul la un automat).  Grijă la adaptarea vitezei și echipajele de politie ce sunt postate aproape în fiecare localitate pe bucata de drum până în stațiune. Parcările sunt în general oferite gratuit de fiecare unitate de cazare. 

Față de acum câțiva ani, când am fost ultima oară la Bansko, stațiunea s-a dezvoltat la capitolul restaurante, hoteluri, cârciumi, dar a rămas la fel în ceea ce privește infrastructura, mai ales la nivelul instalațiilor pe cablu. 

Am stat 2.5 ore în clăpari la coada la telegondolă! 

Dacă în prima zi, fiind joia, am prins instalațiile pe cablu libere, treaba s-a schimbat vinerea când, deși ne-am dus devreme la telegondolă, am prins o coadă infernală la care am stat 2.5 ore!!! Ireal de mult, în condițiile în care prețul skipassului a urcat în ultimii ani la 203 leva pentru 3 zile. Să stai în clăpari 2.5 ore îți cam taie pofta și cheful de dat, nu mai zic de febra musculară și de răbdarea care scade pe măsură ce observi că marea aceea de oameni nu se micșorează. gondola Bansko coada

Ghinion sau poate o ocazie unică a fost că în această perioadă la Bansko s-a desfășurat și etapa de Cupa Mondiala FIS, ceea ce a creat și mai multă zarvă în stațiune.  Lăsând la o parte agitația, mi s-a părut interesant să văd live cum coboară Mikaela Shiffrin în mare viteză. Nici nu se compara viteza cu care se dau atleții cu ceea ce vedem la tv. E ca la cursa de Formula 1. Abia dacă ai timp să îi vezi coborând.

Mikaela Shiffrin bansko fis
sursa: www.larazon.es

Pârtiile sunt îngrijite, însă se simte lipsa zăpezii naturale și la ei, majoritatea fiind înghețate și deteriorate înainte de ora prânzului. 

Servicii și ospitalitate

Cazarea a fost aleasă pe ultima sută de metri, preț decent, camerele curate și gazde primitoare. Noi am stat la Ikonomov SPA Hotel, unde am avut și mic dejun, iar după o zi de dat ne puteam bucura de saună și jacuzzi. 

În oraș, după cum ziceam, se vede că oamenii au simțit potențialul zonei și au investit în restaurante. Acum câțiva ani, marea majoritate a hotelurilor ofereau servicii de cazare all inclusive, iar restaurantele erau mai puține. Acum hotelierii și pensiunile oferă doar micul dejun inclus, lăsând loc și restaurantelor să facă profit.  

Bansko restaurant

Locurile de socializare sunt numeroase, iar dacă nu ai rezervare cu greu găsești ceva liber seara. Restaurante, gherete cu street food, plăcinte, clătite, lucruri care iau repede ochii turiștilor. Noi ne-am făcut veacul și ne-am asigurat burta plină prin Bansko Han, Gingers și pe unde ne-a mai apucat foamea. Pe pârtie la apres-skiuri mi-am amintit de prețurile din Austria, gen 25 leva o porție de cartofi cu brânză și 7 leva o bere. Da, știu, nu mai e Bansko destinația aia unde toți românii se înghesuiau pentru condiții și preturi bune. Dacă vrei să vii și să stai, plătești. Pe noi ne-a dus cam 400 euro/ 3 zile și extimez cam 700-1000 euro/săptămână (toate costurile incluse pentru o persoană)

Despre pârtii

Instalațiile de urcare pe cablu sunt peste cele din România, asta e clar, dar insuficiente pentru numărul mare de turiști. Încă de acum câțiva ani se discuta despre construirea unei telegondole suplimentare, însă exista un mare scandal cu Garda de Mediu. Aparent acesta nu s-a rezolvat. 

 

Fară investiții semnificative, se vede poticneala în infrastructură, iar frustrarea se citește pe fețele angajaților de la instalații și indignarea pe fețele turiștilor că sunt nevoiți să stea la cozi interminabile. Anul acesta a fost unul uscat din punct de vedere al precipitațiilor, iar eforturile lor se văd. Pârtiile sunt acoperite până în stațiune cu zăpadă artificială. Multe porțiuni sunt acoperite de gheață și dacă nu știi să te dai bine, riști accidente nasoale. 

Preturile pentru skipass nu sunt mici, noi am plătit pentru 3 zile 203 leva, adică aproape 500 lei. Dacă ne raportăm la condiții și numărul de kilometri de pârtie trebuie să exclam că este cam scump.

Daca aș mai merge?

Am afirmat că nu mai calc prin Bansko vreo 10 ani de aici încolo și îmi mențin părerea. Pentru mine nu mai reprezintă o opțiune și până nu se rezolvă cu telegondola suplimentară, nu merită să mergi 600km ca să stai la coadă jumătate de zi.

Poate pentru familii cu copii sau persoane care caută o alternativă mai bună decât România va rămâne în continuare o destinație ideală. Însă pentru cei care doresc să se dea toată ziua, să se bucure de zăpadă naturală și de pârtii bătute bine pe care nu riști să îți rupi picioare, Bansko nu este o opțiune. 

Dacă totuși dorești să mergi la Bansko, sfatul meu este să eviți weekendurile, vacanțele copiilor și să iți faci asigurare în caz de accidente pe pârtie.

casca Livall RS1-namstare

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

One thought on “Bansko, ne mai vedem peste 10 ani!

Comments are closed.