Taxa oxigen încurca tot mai mult șoferii. Trotinetele electrice pot fi soluția de transport în centrul Bucureștiului?

Raspuns la intrebarea din titlu? Cu siguranta DA. Si nu doar trotinete electrice, ci si alte vehicule electrice sunt incurajate a fi utilizate pe viitor de catre cetatenii Bucurestiului pentru a reduce poluarea. 

Controversata taxa Oxigen impusa de Primaria Capitalei pentru a reduce poluarea in Bucuresti a intrat in vigoare la 1 ianuarie, iar de la 1 martie se vor aplica masurile prevazute de aceasta. 

Este vorba despre Hotărârea CGMB nr. 539/2019, impreuna cu regulamentul pentru aplicarea vinietei, asa numita ”taxa Oxigen” care se aplica tuturor vehiculelor care circula in Capitala. Prin acesta masura, autoritatile spera sa reduca poluarea din Capitala si sa ofere cetatenilor un aer mai curat. Majoritatea soferilor sunt impotriva acestei taxe care pare a fi mai degraba un motiv pentru a aduce bani la buget si nu gasesc utilitatea in traficul si asa aglomerat  si haotic al Capitalei. 

Taxa Oxigen a intrat deja in vigoare, insa aplicarea prevederilor este esalonata pe mai multi ani. O prima masura luata a fost crearea ZACA –  Zonă de acțiune pentru calitatea aerului. Aici sunt prevazute restrictii de acces semnalizate prin panouri.

ZACA 

cuprinde zonele

P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ştefan cel Mare str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Şincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă-bd. Märäşeşti – str. Mitropolit Nifon- bd. Libertății – Calea 13 Septembrie şos.Pandurilor șos.Cotroceni -spl. Independentei – str. Știrbei Vodă – str. Berzei str. Buzeşti -p-ta Victoriei.

Cine trebuie sa plateasca vinieta Oxigen?

  • De la 1 ianuarie, toate masinile Euro 3 (masa totală maximă autorizată sub cinci tone) care circula in Bucuresti, indiferent de zona, de luni pana vineri in intervalul 7-22:00, cu exceptia sarbatorilor legale, sunt obligate sa plateasca taxa Oxigen.
  • Masinile non-Euro, Euro 1, Euro 2 care circula pe majoritatea arterelor din București, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00 (nu și de sărbătorile legale), cu excepția zonei ZACA, unde au accesul interzis, chiar și dacă au vinietă.
  • pentru masinile Euro 4, hotărârea prevede că vinieta va trebui plătită abia din 2021, indiferent pe unde vor să circule în Capitală.

  • Mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1, Euro 2 nu mai au voie în zona ZACA, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:00.

Urmatoarea etapa din implementarea taxei Oxigen este interzicerea accesului în București a mașinilor non-Euro, Euro 1, Euro 2 – de la 1 ianuarie 2022 si Euro 3 – de la 1 ianuarie 2024.

Cine nu plateste taxa Oxigen si poate avea acces in centrul Capitalei? 

Primaria a decis ca anumite tipuri de vehicule sa nu plateasca taxa Oxigen si sa aiba in continuare acces in anumite zone ale Capitalei. Din aceasta categorie fac parte:

  • masinile electrice, hibride si mașinile Euro 5 și Euro 6.
  • vehiculele cu două/trei roți, precum trotinetele electrice si scuterele electrice, cele special adaptate pentru persoane cu handicap și cele aflate în proprietatea celor cu handicap grav
  • vehiculele care funcționează cu GNL, GNC și GPL – doar autovehiculele cu norma de poluare Euro 3
  • vehiculele autorităților (inclusiv ale poliției, ambulanțele, cele de transport public etc.)
  • vehiculele istorice
  • vehiculele destinate transmisiunilor radio și TV. 

Care sunt tarifele?

taxa Oxigen_namstare

De unde se poate achizitiona vinieta Oxigen? 

Care este amenda pentru nerespectarea deciziei Primariei?

Hotărârea prevede amenzi între 1.500 și 2.000 de lei (care vor putea fi plătite la jumătate din minimul de 1.500 lei în 15 zile).

Cum sunt verificati soferii? 

Verificările se fac prin sisteme de camere video (fixe sau mobile), ca in cazul camerelor pentru rovigneta. 

RABLA

Pentru a incuraja reimprospatarea parcului auto din Romania, programul RABLA a suferit si el modificari, iar ca noutate, autoritatile vor accepta in acest programul si motociclete.

Totodata, autoritatile stimuleaza migrarea catre vehiculele electrice care polueaza mult mai putin. Pentru cei de doresc sa treaca la vehicule electrice, autoritatile contribuie cu vouchere de pana la 10000 euro, cu conditia ca vehiculul sa nu fie vandut in primul an.

Ca si promotori ai miscarii electrice urbane, noi incurajam deplasarea in orase cu trotinetele electrice. Sunt mijloace de deplasare nepoluante, rapide, eficiente, care iti reduc din timpul petrecut in trafic si care nu sunt supuse taxei Oxigen.

Olgu

Have less! Do more! Be more!