Drona Xiaomi Mi 1080 – Test

De ceva timp ne-a starnit interesul un producator de echipamente electronice si gadgeturi ce vine cu produse de calitate, rezonabile la pret si sigure pentru consum. Xiaomi, despre acest brand este vorba, supranumit Apple-ul estului, a venit acum ceva timp cu un concept de drona, cu tren de aterizare pliabil, camera buna, echipata cu stabilizator pe trei axe, absorbtie socuri si autonomie buna, la un pret rezonabil comparativ cu DJI.


XIAOMI Mi Drone HD 4K WIFI FPV 2.4GHz Quadcopter with Pointing Flight


Modelul testat de noi este cel care filmeaza 1080, nu 4K cum este disponibil la acest moment spre vanzare, diferenta fiind considerabila intre cele modele. Au fost facute modificari asupra camerei, aplicatiei si functiilor dronei, pastrand totusi designul initial. Doar culoarea a devenit aurie in detrimentului culoarei rosu.



Drona vine intr-un pachet ce contine corpul acesteia, bateria de 17.4V 5100mAh, ce se incarca in aprox 3.5/4 ore, elice (doua seturi) prin insurubare avand semnalizat modul de prindere prin cod de culoare (pentru a nu gresi asamblarea), gimbalul (stabilizatorul pe trei axe) cu o camera inclusa, incarcator (atentie nu este prevazut cu adaptor pentru prizele din Europa), telecomanda, cheie pentru demontarea elicelor si cablu micro USB. Frumos asezate in cutie, poate fi folosita si pe post de geanta de transport.


XIAOMI Mi Drone HD 4K WIFI FPV 2.4GHz Quadcopter with Pointing Flight


Aplicatia pe mobil dedicata (Mi.Drone) permite o operare usoara de la distanta de pana la 3 km si 800 m altitudine, prin GPS si GLONASS, functiile telecomenzii fiind la indemana. Dezavantajul este reprezentat de imposibilitatea montarii unei tablete, insa poate se va lucra si la acest aspect. Materialele sunt de calitate, aplicatia a fost curatata de probleme si cu un update la zi functioneaza fara griji. Pentru test am folosit tot un telefon Xiaomi (Mi5), functionalitatea fiind impecabila, iar modulul FPV a fost excelent, putand controla drona cu usurinta in afara razei vizuala. Mare grija deoarece nu este echipata cu senzori de obstacole decat in partea de jos, necesari la decolare/aterizare.

Un lucru important descoperit de noi pe parcursul testului este manevrabilitatea ridicata si mai ales zgomotul redus. Drona sta neclintita, chiar daca nu avem conditii ideale de zbor, imaginea este stabila, focusata si clara si poate fi controlata si de catre o persoana cu putina experienta de zbor in conditii de siguranta.

Dezvoltata ca un hibrid intre DJI Phantom 3/4 si DJI Mavic, Xiaomi Mi a obtinut rezultate excelente cu bani putini. A inglobat echipamente performante, autonomie buna (aprox. 27 minute), control excelent, camera de 1080/4K si ergonomie, toate la un pret de aproximativ 500 dolari. Iti mai raman ceva bani de baterie suplimentara, elice si rucsac dedicat pentru transport. Nu este impermeabila si trebuie avuta in vedere inregistrarea unui astfel de echipament in Romania. Nu este foarte grea, este usor de asamblat si intuitiv, stabilizatorul cu camera este detasabil prin sistem click, iar trenul de aterizare se pliaza prin doua fante.



Dispune de functii inteligente precum decolare/aterizare automata, revenire la punctul de decolare, urmarire traseu, hover automat deasupra pozitiei de GPS, alerta pentru baterie epuizata. Nu asa avansate ca la DJI, dar spunem noi suficiente pentru cineva la inceput de drum in tainele zborului cu drone. Inregistrarea imaginilor se face pe un card MicroSD, ce este montat in spatele camerei. Unghiul de filmare este bun, se poate lucra pe contrast in timp real. Modelul folosit de noi avea un usor efect de FishEye, rezolvat se pare intre timp pentru modelul 4k.



In concluzie Xiaomi a dezvoltat un produs excelent calitate/pret, ca prima drona ce poate fi considerata o alternativa buna in comparatie cu DJI. Spre deosebire de alti producatori, exemplu GoPro ce au avut o (bad) Karma, un produs cu problema retras de pe piata o perioada, compania chineza a reusit sa produca din prima data o drona buna, cu perspectiva de update si pret redus. Sa speram ca incercarea nu va ramane singulara, iar viitorul Xiaomi in lumea dronelor va fi unul important.

*Echipamentul a fost pus la dispozitie de catre : GNEX


*Urmariti mai multe teste si review-uri pe canalul nostru de Youtube


Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *