Statiunile montane de la joasa altitudine in pericol de faliment

Statiunile montane de la joasa altitudine in pericol de faliment din cauza incalzirii globale si a precipitatiilor scazute

Iarna lui 2020 a fost de departe cea mai călduroasă de până acum, iar acest lucru afectează atât agricultura, economia, dar și turismul. Stațiunile montane aflate la joasă altitudine au de suferit din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei stratului de zăpadă. Și nu o spunem doar noi, ci o arată studiile care trag un semnal de alarmă pentru viitorul acestora. 

Statiunile montane de la joasa altitudine in pericol de faliment
Sursa foto: https://www.cbc.ca/

Problema nu este doar la nivel național, ci la nivel global. Marile stațiuni montane din Alpi se confruntă cu aceeași situație. Chiar dacă la începutul sezonului au căzut cantități impresionante de zăpadă pentru momentul respectiv, aceasta s-a topit din cauza temperaturilor ridicate. Marile competiții au fost mutate în alte locații sau la altitudini mai mari pentru nu se puteau desfășura în condiții normale. Astfel a fost afectată și economia.

Ce se întâmplă în Europa?

În Franța, zona Auvergne-Rhone-Alpes, unde sunt localizate mari stațiuni precum Courchevel sau Val d’Isere, turismul a generat 21 mil Euro în 2018, susținând aproximativ 171.000 locuri de muncă. Scăderea stratului de zăpadă a dus implicit la scăderea numărului de turiști și la pierderi importante în economie. 

Statiunile montane de la joasa altitudine in pericol de faliment

Încălzirea globala își produce efectele asupra întregului Glob, afectând totuși disproporțional din punct de vedere economic zonele. În următorii ani, nivelul oceanelor va crește și vor fi înghițite insule din Oceanul Pacific, iar zone precum Bangladesh vor fi acoperite de ape, însă neavand un impact financiar major. În acest timp în zona montană joasă, stațiunile vor fi nevoite facă eforturi financiare considerabile pentru a se salva de la faliment. 

temperaturi ridicate tunuri zapada
Credit: wired.co.uk

Studiile arată în următorii ani nu sunt semne ca vremea se redreseze, iar zăpada va apărea din ce în ce mai târziu și în cantități mai reduse, obligând marile stațiunile apeleze din ce în ce mai mult la tunurile de zăpadă, crescând și mai mult costurile. 

Cum sunt afectate stațiunile montane din România?

În Romania, iarna lui 2020 este una păguboasă, după cum probabil ați observat. Stațiunile de pe Valea Prahovei de la joasa altitudine nu reușesc țină pasul cu temperaturile crescute. Administratorii din Poiana Brașov au menționat nu au mai avut iarnă așa săracă în precipitații de 40 de ani. Sinaia este singura stațiune unde se poate schia în condiții normale, dar și aici sunt deschise doar pârtiile de la altitudine, din golul alpin. Azuga și Predeal fac și ele eforturi considerabile pentru a putea pune în funcțiune tunurile de zăpadă.

Pentru a recupera din pierderile provocate de lipsa zăpezii, marile stațiuni s-au adaptat la condițiile meteo: au transformat pârtiile în trasee pentru mountain bike și au modificat instalațiile de urcare pe cablu pentru a permite urcarea cu bicicletele.

Este doar una din măsurile pe care statiunile montane din vest le-au adoptat pentru a se salva de la faliment, dar planul lor este să poată presta servicii turistice variate, fără a depinde de stratul de zăpadă.

Din păcate acesta este adevărul, în câțiva ani stațiunile de la mici altitudini vor dispărea dacă nu găsesc rapid soluții care le mențină în atenția turiștilor. Este încă un efect al încălzirii globale și un semn trebuie facem și ceva și nu peste câțiva ani, ci acum.

casca inteligenta schi Livall RS1

Olgu

Have less! Do more! Be more!

3 thoughts on “Statiunile montane de la joasa altitudine in pericol de faliment

Comments are closed.