Alegerile noastre pentru schiurile de powder

Ce este asa special la acest tip de schi?

Suntem deseori navaliti cu informatii despre diverse tipuri de schiuri, fapt care ne ingreuneaza alegerile. Schiatul in powder este destimat avansatilor, cu echipament specializat si protectii pe masura. Obstacolele ascunse, riscurile de avalansa sau alegerea unui echipament nepotrivit sunt lucruri demne de luat in seama.

Astazi am ales sa discutam despre echipamentul principal care face legatura intre rider si zapada. Asa cum la o masina un cauciuc bun/potrivit face diferenta, asa se face ca si un schi poate facilita practicarea in conditii bune si de siguranta a acestui tip de sport. Acest gen de echipament este specializat in principal pentru powder, performantele sale fiind limitate, asa cum un schi pentru race va demonstra ce poate pe o partie amenajata.

Fiind usor prin constructie, mai lat si lung decat suratele pentru partie, cu prinderi speciale si caracteristici ale constructiei menite sa te poarte la suprafata zapezii. Noi vom prezenta cateva modele care au demonstrat si facut istorie in acest tip de sport care ia amploare de la un sezon la altul.

Black Crows Anima


anima


Nu poate trece neobservat acest schi, des intalnit la iubitorii de powder. Constructia sa cu dublu rocker, forma hexagonala a capetelor, latimea si inaltimea generoase, ofera garantia unui schi off-piste in conditii excelente. Este usor de utilizat si dragostea este la prima vedere. Nu ai nevoie de acomodare sau sezoane de tatonare pentru a le putea folosi.


*sursa: www.youtube.com


 

Black Diamond


black-diamond-boundary-skis-2016


Inca un model de schi bun intalnit des in powder. Constructie moderna si un design eficient care se poate adapta pentru diversele tipuri de suprafete intalnite. Cu un rocker bun si 115 mm sub legatura, dar poate lucrul care face diferenta este o tehnologie numita Sidewall Dampening System, menita sa absoarba socurile si vibratiile provocate de lungimea si latimea schiului.

K2  PowaBunga



Este fara indoiala un schi destinat zapezilor afanate din cele mai celebre statiuni de powder. Foarte lat si lung, 158-133-153 – ai spune la prima vedere ca destinatia principala este ski nautic. Constructia si designul acestor schiuri le fac excelente la salturile pe loc sau in spatii stramte. Destinatia principala este „big mountain” 😀


*sursa: www.youtube.com


 

Salomon – Rocker 108



Toti marii producatori ataca acest segment, asa se face ca si Salomon ofera alternative bune si eficiente pentru schiul off-piste. Este un schi mai versatil decat competitorii sai, fiind eficient si pe alte suprafete decat off-piste. Mai putin dur, iti menajeaza genunchii si articulatiile. Folosirea sa zilnica este posibila cu o pereche de legaturi bune si un clapar confortabil.


*sursa: www.youtube.com


 

ARMADA Declivity



Este ultimul schi dezvoltat de regretatul LP Auclair, construit cu aventuri de big-mountain si zapada powder. Construit din materiale super-usoare pentru o greutate cat mai redusa la urcare, dar destul de rigid pentru a face fata celei mai agresive coborari. Constructia este nose carver, cu miez din lemn, intarituri din carbon si titan.


*sursa: www.youtube.com


 

ROSSIGNOL SQUAD 7


Rossignol-Squad7-ski


Avand 120mm sub legatura, este tot un schi extrem de lat si lung destinat pentru powder mare si doar off-piste. Foarte usoare, cu camber si rocker destinat zapezii afatante si un radius de  30 m. Miezul este construit din lemn si laminat cu materiale rezistente si usoare pentru a face fata stancilor sau lemnelor. Cu o experienta impresionanta si o echipa de dezvoltare a noilor tehnologii, Rossignol a creat un tip de schi etalon in acest domeniu.

Sfaturi utile

Orice tip de schi ati alege este important sa fie potrivit pentru domeniu de activitate si pentru riderul care le foloseste. Poate face diferenta intre viata si moarte, atunci cand o intoarcere se face incorect. Pretul in general dicteaza calitatea, acest tip de schi fiind in general mai scump si mai greu de gasit in magazinele de echipamente clasice. Este dedicat nivelului avansat si nu inceptor!

Impreuna cu claparii, reprezinta metoda principala de contact si ghidaj prin zapada. Totodata, trebuie avut in vedere faptul ca pentru acest gen de miscare NU trebuie eliminate elementele de siguranta esentiale pentru schiul in off-piste.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *