DJI Matrice 100 – asamblare – setare – testare

Welcome to the Matrix!” era acum cativa ani o vorba celebra dintr-un film binecunoscut. Intre timp ceea ce parea SF si greu de crezut a inceput sa devina usor- usor realitate.


output_5yzqzc


Am avut ocazia sa lucram cateva zile cu cea mai customizabila drona de la producatorul DJI – si anume modelul Matrice 100. Construita ca platforma pentru dezvoltare, echipamentul este pregatit pentru a fi util in cazul unor filmari profesionale, asigurarea sigurantei de perimetru sau supravegherea unor zone greu accesibile.


img_28092016_204119


  • Asamblarea

Nu trebuie sa va panicati in momentul primirii coletelor. Drona vine sub forma de subansamble, de la carcasa pana la ultimul surub, fiind inpachetate individual. Asamblarea necesita atentie, abilitati tehnice si o concentrare pe masura, fiecare componenta fiind importanta si trebuie respectata rigoarea de asamblare. Tutorialele video si informatiile furnizate de catre producator reprezinta o baza buna pentru intelegerea echipamentului. Fiind o platforma customizabila, posibilitatile pentru personalizare sunt nelimitate. De la atasarea unor senzori speciali, camere cu termo-viziune si pana la personalizarea codului sursa, operatorii vor avea acces total la modul de operare si functionare al dronei.


img_28092016_203927


  • Componentele si functionalitatea

Nu vom intra in detalii tehnice, materiale sau grafice privind Matrice 100, pentru toate acestea fiind suficienta analizarea datelor furnizate pe site-ul DJI. Corpul principal al dronei este construit din carbon si are in componenta patru motoare brushless, extrem de puternice si eficiente pentru a sustine in zbor intreaga platforma. Trenul de aterizare si bratele din carbon sunt prevazute cu modul de suspensie si pot suferi modificari la unghiul de inclinare. Energia pentru functionarea dronei poate veni de la doua baterii care pot lucra in tandem, oferind pana la 40 minute de functionare in conditii ideale. Dar, acest timp poate suferi modificari pot fi influentate de conditiile climaterice sau incarcatura pe care o transporta (camera foto-video etc). Senzorii de positionare si evitare a obstacolelor (cinci la numar) pot oferi siguranta si pentru zborul in interiorul cladirilor. Acestia se monteaza pe platforma in partea inferioara si cel care blocheaza gimbalul si camera in partea superioara, avand un cablu special de conectare. Telecomanda de control este modelul clasic DJI, fara functii speciale, oferind o distanta de functionare buna, intre 800-1500 m. Modulul de FPV se realizeaza prin atasamentul unei tablete. Camera foto/video avuta la dispozitie a fost DJI Zenmuse X3, cu gimbal pe trei axe.


img_28092016_204331


  • Setare si calibrare

Fiind un echipament ceva mai pretentios va fi necesara o setare a aplicatiei DJI, precum si o calibrare a senzorilor de pozitionare prin conectarea la aplicatia speciala, descarcata de pe site-ul producatorului. Pentru operatorii experimentati cu DJI, aceasta calibrare nu ar trebui sa puna probleme, tehnologia fiind similara cu restul gamei de drone. Pentru ca bateria suplimentara sa mearga in tandem, se va porni cea principala initial, urmata de initializarea celeilalte.


dji-matrice-test_braking


  • Reguli de zbor si sfaturi

Nu este recomandat zborul in conditii nefavorabile (vant excesiv, precipitatii sau alte intemperii). Operatorul trebuie sa fie experimentat si cu o pregatire initiala in simulatorul special al DJI Matrice 100. Ca orice tip de aparat de zbor, acesta trebuie inregistrat, anuntat parcursul de zbor si evitarea spatiilor populate. Se opereaza in raza vizuala, fiind masura de siguranta in caz de eroare. Fiind un echipament stabil si echipat cu modulul easy-to-fly, invatarea va fi usoara si stabilizarea filmarii va fi de calitate, camera oferind si zoom optic, precum si o calitate 4K. Drona vine echipata cu toate modulele de zbor clasice, precum si masurile de siguranta. Este recomandata folosirea in spatii libere, cu folosirea pozitionarii prin GPS, evitand zonele marcate „No fly zone„. Zborul este extrem de stabil, rafalele de vant usoare nereprezentand un impediment pentru Matrice 100. Sper ca nu mai este cazul sa va spun faptul ca nu este un echipament impermeabil. Depozitarea si transportul trebuie efectuate in conditii de siguranta, cele recomandate de producator, de preferat in carcase dedicate. Nerespectarea termenilor si conditiilor de functionare poate dauna modului corect de functionare normala a aparatului.


491e46240fe8d5b15ffa5e7818f2e5a3


  • Destinatie si concluzii

Vorbim despre un echipament specializat destinat pasionatilor si dezvoltatorilor de tehnologii. Avand un grad mare de customizare si adaptare, poate deveni drona ideala pentru multe domenii de activitate. Echipata cu accesorii performante, folosind ultima tehnologie a producatorului DJI in materie de drone, poate deveni quadcopterul ideal. Pretul pentru o asemenea achizitie si customizare este unul pe masura, fapt ce ne indica inca o data ca DJI Matrice 100 este un produs dedicat profesionistilor si nu pentru amatori. Pentru cei la inceput de drum in ale zborului cu drona recomandam noua gama Mavic si Phantom.

*Muntumim partenerilor www.gnex.ro pentru echipament si www.dronafoto.ro pentru guidance.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *