Reguli de conduită pe partie

Uite-l si pe asta cum s-a oprit fix în mijlocul partiei!’- Cu totii cred ca am auzit replica asta pe partie cel putin o data si ne-am enervat ca exista printre noi persoane care nu stiu regulile sau nu respecta ceilalti participanti la ‘traficul‘ pe zapada.



În anul 2002, Federatia Internationala de Ski a realizat un set de reguli ce trebuie respectate de pasionatii de sporturi de iarna, iar aceste reguli sunt valabile worldwide, fiind afisate de obicei la baza pârtiei sau pe stâlpii telegondolelor. Facem si noi un rezumat si va indrumam sa le respectati pentru a preveni accidentele ce ar putea aparea pe partie.

  1. Nu esti singur pe pârtie! Fiecare trebuie sa iti adapteze conduita si miscarile astfel incat sa nu deranjeze sau sa puna in pericol pe ceilalti participanti.
  2. Controlul vitezei! Adapteaza viteza in functie de nivelul de pregatire, de starea partiei, de gradul de aglomeratie, de starea vremii.
  3. Alege-ti traiectoria si partia in functie de nivelul tau de pregatire! Am vazut de multe ori incepatori care ramasesera blocati pe partii inclinate pentru ca le era teama sa coboare. Sfatul meu: incercati sa stapaniti tehnica inainte de a va incumeta pe partii de negru.
  4. Executati depasirile si ocolirile în siguranta! Nu exista o regula in a depasi pe stanga sau pe dreapta, insa trebuie sa efectuati aceste manevre astfel incat sa nu puneti în pericol nici pe voi si nici pe ceilalti. Tot aici intra si regula ca cel din amonte sa il protejeze pe cel din aval.
  5. Atentie la pornirea sau intrarea pe partie! Cel stationat trebuie sa se asigure inainte de a intra pe partie ca nu pune in pericol pe cei care sunt deja in alunecare. 
  6. Oprirea pe mijlocul partie este interzisa! In cazul unei cazaturi trebuie sa eliberam cat mai repede zona.
  7. Pentru urcarea sau coborarea partiei (fara echipament – schiuri sau placa) trebuie folosita portiunea de pe margine. Intotdeauna!
  8. Respectarea indicatoarelor! Ca si in trafic, si pe pârtie trebuie respectate intotdeauna ‘semnele de circulatie’.
  9. Acordarea de ajutor! Fie ca e vorba de un schior/snowboarder cazut, fie ca e vorba de o persoana aflata in dificultate, intreaba daca poti ajuta.
  10. Identificarea! Fiecare schior/snowboarder implicat intr-un eveniment sau martor la un accident pe partie trebuie sa se identifice in fata autoritatilor in cazul in care i se cere acest lucru.

poza_accidente


Acesta este decalogul scris al Federatiei Internationale de Schi, insa mai exista si alte reguli pe care le-as recomanda, cum ar fi obligativitatea echipamentului de protectie (casca, ochelari) pentru ca e mai bine sa previi decât sa tratezi.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *