Ghid eficient pentru intretinerea schiurilor/placilor

Orice echipament folosit are nevoie de intretinere, reparatii si conditii pentru depozitare. Materialele si elementele mecanice au nevoie de atentie pentru a functiona la parametri optimi. Chiar daca sunt construite sa reziste la abuzurile intalnite pe partie, o revizie din cand in cand este musai necesara.


skiservice_728x219


Aceste operatii se pot face intr-un centru specializat, dar cu putina atentie si cateva produse dedicate le poti realiza chiar tu. 

Ai nevoie de cateva lucruri: racleta plastic, ceara (tu alegi de care), carpe uscate, perie, fier pentru ceara (optional), smirghel, pile pentru canturi, ceara polish, batoane plastic, cutter, surubelnita, banc lucru, menghina.


Werkzeug-Ski-Service


Primul pas este pregatirea pentru sezonul de schi:

  • Important este ca schiul/placa sa fie curatat inainte de a incepe orice fel de actiune. Aceasta operatiune se face cu o carpa curata.
  • Degresarea daca este cazul se face cu detergenti, apa si un burete curat. 
  • Ceruitul si ascutitul canturilor, daca aceste operatiuni nu au fost efectuate la finalul sezonului trecut.
  • Verificarea legaturilor, articulatiilor si suruburile de prindere. Cu un spray se greseaza unde este nevoie.

Sporthuette_Ernst_Riml_2431


Intretinerea echipamentelor in timpul sezonului:

  • Dupa fiecare utilizare se vor curata si depozita in spatii uscate.
  • Canturile sunt predispuse la aparitia ruginii. Acestea se sterg cu o carpa uscata si se dau cu ulei (chiar si alimentar). Formeaza o bariera impotriva umezelii.
  • Ceruitul este indicat dupa fiecare utilizare. Metoda aleasa pentru aceasta operatiune tine doar de preferinta ta. Ai la dispozitie diverse optiuni de la ceara lichida, solida sau sub forma de spray. Vei avea nevoie de o racleta, fier pentru topit si intindere pe intreaga suprafata a schiului/placii.
  • Ascutitul canturilor este o treaba putin mai grea si specializata. Pentru siguranta se poate apela catre un centru specializat. Doar ca echipamentele moderne de ascutire au tendinta sa macine canturile si nu pot replica atentia umana. Cu putina atentie, o pila fina, una tip polizor si un tutorial video vei putea sa faci aceasta operatiune singur. Se ascut doar cand situatia o cere si nu dupa fiecare folosire!
  • Indreptarea zgarieturilor se face destul de usor cu ajutorul batoanelor de plastic negre sau transparente. Locul se curata bine, se degreseaza si  se inlatura materialul in exces. Se topesc peste partea ce trebuie acoperita si se rectifica cu un smilger fin. Intotdeauna miscarea va fi de la un cap la celalalt, astfel formand niste santuri ce ajuta la alunecare.

service2_gross


La final de sezon se recomanda:

  • Rectificarea zonelor deteriorate.
  • Ceruirea si gresarea elementelor metalice si incheieturilor.
  • Daca schiul sau placa permite acest lucru, se poate chiar polisa.
  • Depozitarea intr-un loc uscat,  de preferat in huse de protectie. 

skiservice


Chiar daca unele operatiuni sunt mai pretentioase din punct de vedere tehnic, cu totii suntem capabili sa le facem. Mentinerea echipamentelor pe termen lung in stare perfecta de functionare necesita acesti pasi esentiali de intretinere. Rezultatele pot insemna o viata mai lunga a schiului/placii, siguranta sporita si viteza mai mare. Starea perfecta a schiului sau placii poate insemna diferenta intre a putea canta sau nu eficient. Legaturile deteriorate sau fara verificare pot duce la accidente serioase.

Asa cum te comporti si intretii echipamentul, la fel vor fi si rezultatele obtinute.  


Tutorial video pentru service mecanizat si automat, efectuat intr-un service specializat.

*sursa: www.youtube.com


Tutorial pentru pregatirea schiurilor acasa.

*sursa: www.youtube.com


 

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

One thought on “Ghid eficient pentru intretinerea schiurilor/placilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *