Talibani, kalashnikov-uri, capre si schi? E cu de toate in Pakistan!

Probabil v-ati obisnuit sa va prezentam din cand in cand cate o curiozitate sau ceva iesit din comun in materie de schi. Nici azi nu va dezamagim si va prezentam un subiect pe masura, ce poate provoca un zambet larg sau uimire la prima vedere.

Cand te gandesti la Pakistan probabil iti trec prin cap filme precum seria Rambo, povesti cu droguri sau razboiul care nu se mai termina. Dar nu trebuie sa uitam ca este o zona preponderent muntoasa, cu inaltimi considerabile, unde omul a folosit ca locomotie schiul atunci cand s-a asternut zapada.


PAKISTAN-SWAT-map


In zona Malam Jabba din valea Swat a fost dezvoltata prin anii ’90 o instalatie de urcare cu ajutor austriac, dar ca mai toate obiectivele tarii a fost distrusa de talibani. Zapada in aceasta zona este suficienta, masurand pana la 3 metri. Frumusetea zonei si aerul curat atrage lumea vara, elevatia maxima fiind  pana la 2670 m.

Din pacate, in 2006 talibanii au considerat un lucru nedemn pentru religia islamica o instalatie de schi si au distrus tot de la instalatii la hoteluri. Odata cu recastigarea zonei se incearca si reconstructia a ceea cea a fost candva. O companie de tutun, pe nume Khyber Tobacco face eforturi considerabile pentru a pune pe picioare acest proiect in aceasta tara macinata inca de razboi.


683257-malamjabba-1394914656-248-640x480


Demersurile sunt insa dificile, compania de tutun are o experienta limitata in domeniul constructiilor pe cablu, iar drumul pana acolo este o aventura. Imi imaginez o competitie internationala de schi cu talibani pe margine si la pupitrul de MC pe Sacha Baron Cohen, celebrul actor din Borat.


malam-jabba-ski-resort-and-hotel-in-swat-valley-pakistan-after-it-D3RNX2


Momentan este functional un telescaun, ce urca pana la jumatate, cu o capacitate de patru persoane. Asa cum ne-am astepta este pus in functiune de un motor vechi de masina, iar o urcare costa cam 5 lei. Deloc ieftin, iar instalatia ne duce cu gandul la unele autohtone, uitate de vreme, dar care inca se incapataneaza sa functioneze.


ski_pakistan


Zona este extrem de saraca, dezvoltarea este lenta, iar pericolul taliban este departe de a se fi rezolvat. Cu toate acestea oamenii sunt optimisti si foarte primitori. Asadar,  daca vrei experienta interesanta si o intoarcere in timp intr-o era fara scaune incalzite, carv la schiuri, o vizita in Pakistan poate aranja acest lucru. Tot ce trebuie sa faci este sa incerci o rugaciune, sa gasesti o agentie de turism pe masura si ar fi indicata si o asigurare de viata.


Un film ce nu trebuie ratat, game changer cu o coloana sonora excelenta!

*sursa: www.youtube.com


 

Mai multe informatii despre subiect : www.inthesnow.com

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *