Zborul cu drona iarna?! Ce trebuie sa stim

Stim cu totii ca iarna e inamicul numarul 1 al dispozitivelor cu acumulatori. Pasionatii de zbor cu drona au de ce sa se teama de temperaturile scazute din cauza ca acestea pot impacta negativ performanta de zbor si pot provoca daune semnificative. Chiar daca la sol conditiile meteo par sigure pentru zbor, trebuie tinut cont de faptul ca vremea este imprevizibila, iar la altitudini inalte poti intampina rafale de vant, zapada, ceata etc. Si totusi vrei sa ridici drona…ce faci? Cum poti avea un zbor in siguranta si cum poti capta imagini de la inaltime in lunile de iarna? Iata ca avem cateva sfaturi pentru voi astfel incat sa nu aveti parte de evenimente neplacute.



Bateria

Ca majoritatea dispozitivelor portabile, DJI foloseste pentru drone acumulatorii Litiu-Polymer (LiPo). Temperaturile scazute pot afecta performanta acestora, scazand activitatea chimica din interiorul bateriilor. Pentru protejarea acestora si pentru a asigura un zbor sigur iti recomand:

  • Intotdeauna bateriile sa fie incarcate full inainte de zbor;
  • Temperatura de utilizare sa fie in jur de 20 – 25 grade. Aceasta poate fi verificata in DJI GO.
  • Ridica drona la o inaltime de 1 m si tine-o pe modul Hover pana se incalzeste la temperatura optima
  • Verifica intotdeauna statusul bateriei in timpul zborului.


Conditiile meteo

Vizibilitatea scazuta si umiditatea zapezii pot fi pericole ascunse din spatele acelor poze spectaculoase cu peisaje de iarna. Daca totusi vrei sa captezi imagini din aer iti recomand:

  • Inainte de zbor  verifica starea vremii – evita vantul, ploaia si zapada.
  • Nu ridica drona la temperaturi aflate sub 0 grade.
  • Evita contactul cu zapada. Umiditatea poate afecta motoarele – poti folosi un landing pad pentru aterizare/ decolare sau o poti prinde in mana.
  • Asigura-te ca semnalul GPS este puternic in zona.

Nu stiu daca ti s-a intamplat vreodata, insa uneori este posibil ca uneori dispozitivele cu baterii LiPo sa se inchida din cauza frigului. Ce poti face in privinta asta pentru a le prelungi viata? Trebuie sa ai grija ca acestea sa nu stea foarte mult in frig, sa fie depozitate la o temperatura constanta, iar daca folosesti o radiocomanda, ai grija ca degetele sa nu iti fie inghetate de frig. Foloseste manusi cu varful degetelor decupate.



Setari pentru camera – Expunere si White Balance

Pentru a putea surprinde frumusetea zapezii, trebuie sa setezi camera pentru astfel de conditii, mai exact trebuie ajustata expunerea si white balance. Auto mode nu este o varianta buna pentru fotografia aeriana de iarna pentru ca pozele pot iesi intunecate si ar fi pacat de efort. Joaca-te cu cei doi parametri pana vei fi multumit de calitatea imaginilor. Astfel vei evita ca zapada sa iasa gri in poze, iar like-urile de pe Facebook vor creste considerabil.



Depozitare

Daca ai timpi morti in care nu folosesti drona o perioada mai indelungata de timp, iti recomand sa ai grija la conditiile de depozitare.

  • Incarca complet si descarca bateriile odata la fiecare trei luni pentru a asigura cicluri de incarcare optime.
  • Indeparteaza elicele si protejeaza gimbalul cu capace corespunzatoare.
  • Temperatura de depozitare trebuie sa fie in jur de 25 grade in loc uscat, non-magnetic.

Urmand sfaturile de mai sus, te vei putea bucura de zborul cu drona chiar si iarna, insa in conditii optime, fara a fi nevoie sa astepti primavara sa poti iesi sa te bucuri de pasiunea ta. Mai ai si alte tipsuri pentru o buna functionare a dronelor? Share si cu noi!

Safe flight!

 

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *