Adrenalina pe partie in lipsa zapezii – schiul pe iarba

Termometrele arata lejer spre 40 de grade la umbra si nu stii cum sa te mai racoresti? Pe Facebook toata lumea se plange de valul de caldura care a lovit Romania, iar multi prieteni din lista mea au devenit nostalgici si au inceput sa share-uiasca poze de asta iarna, cand zapada era de aproape un metru, iar temperaturile pe minus cu multe grade. Ti se cam face dor de zapada si de senzatia aia de libertate cand cobori cu viteza pe partie si nu poti sa nu te gandesti cat mai ai de asteptat pana iarna urmatoare. Ce nu stii sau poate nu a reprezentat interes pana acum este faptul ca poti schia si vara chiar daca nu ai zapada, si ca exista chiar si un campionat de schi pe iarba care va avea loc in septembrie.

Schiul pe iarba a aparut initial din nevoia sportivilor de a se antrena si vara, cand lipsa zapezii ii tine pe bara, dar si din motive financiare pentru a reduce costurile cu deplasarile in zonele unde zapada inca persista.



Echipamentul pentru schiul pe iarba se aseamana cu cel pentru zapada, dar are si cateva caracteristici speciale: echipamentul ajunge sa coste peste 500 euro, schiurile sunt de fapt niste senile cu mai multe role de plastic prinse intr-un cadru metalic, iar betele sunt prevazute la capat cu o bila din pluta pentru a nu intra in pamant in momentul in care utilizatorul vireaza. Claparii sunt cei folositi pentru schiul de iarna, insa trebuie avut grija ca legaturile sa se potriveasca.  Ca si protectie, se recomanda casca, dar si genunchiere/cotiere pentru a evita daunele fizice in cazul impactului cu iarba, mai ales ca pentru practicarea acestui sport este nevoie de mai multa forta decat in cazul schiului pe zapada.



Schiurile de vara, cu senile nu pot fi folosite pe orice fel de panta. Acestea trebuie sa fie acoperite cu iarba cat mai deasa si tunsa scurt, fara denivelari si fara buruieni.



Pentru ca in ultimii ani, acest fenomen a luat amploare, au inceput sa se organizeze si competitii internationale, anul acesta Campionatul Mondial de Schi pe Iarba avand loc la Kaprun (Austria) in perioada 5-10 septembrie 2017. Probele in care se vor intrece sportivii vor fi similare competitiilor de schi care au loc iarna pe zapada: Super-G, Super combinat, Slalom, Slalom urias.

Mai multe detalii despre competitie puteti gasi aici

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *