Zonele ideale de powder de pe Glob si din Romania

Am fost intrebat de multe ori cum e zapada acolo sau dincolo in diverse perioade ale sezonului de schi. Un lucru e clar! Nu te poti pune cu vremea. Powderul ideal se formeaza in conditii speciale de temperatura si precipitatii. Locurile unde gasim asa ceva reprezinta un subiect interesant, dar si controversat deopotriva. Fiecare zona se lauda cu locul ei special stiut numai de persoane initiate.

Elvetia si Austria se lauda cu statiuni deschise 365 zile pe an, ghetari la inaltime si zapada din belsug pentru toate gusturile. Insa de cele mai multe ori problema nu e zapada depusa, ci vremea care aduce rafale puternice de vant, viscol sau care poate contribui la declansarea avalanselor.


Andermatt_main_3120437b


Daca vorbim despre USA, avem si aici zone extraordinare precum muntele Baker din statul Washington unde statul mediu de zapada ajunge la 16,3 m. Imaginati-va ca este un rai pentru iubitorii de freeride din toata lumea.


 

KC Deane skiing at Mt. Baker
                               *KC Deane schiaza la muntele Baker

Parerile sunt impartite si cu privire la stratul de zapada powder, deoarece fiind prea mare nu te poti deplasa corespunzator fara o inclinare considerabila. Degeaba ne uitam la filmuletele cu schiori profesionisti care spart maldare de zapada, daca nu putem in veci face asa ceva in viata reala. Cautam in van metri de zapada, cand ai nevoie doar de 40 cm de zapada proaspata pe care sa glisezi la vale cu soarele lucind in toate directiile.

Pe Glob gasim locuri perfecte de schi cu powder, dar trebuie sa cunosti conditiile meteo si starea zapezii pentru a profita la maxim.

De peste un deceniu, Hokkaido din Japonia si-a adjudecat renumele de paradis freeride care ofera conditii ideale pentru toti impatimitii acestui gen de distractie.


KokkaidoMoS20308_428x269_to_468x312


Revenim la USA in statul Utah care de 30 de ani se lauda cu „The Greatest Snow on Earth„. Aici influentele Pacificului combinate cu influentele muntilor Sierra Nevada conduc la crearea unui fenomen interesant – zapada uscata. Din cauza frigului cad multe precipitatii solide, iar marile lacuri de sare atrag umezeala in exces. Astfel apare zapada uscata cu o densitate medie de 8.5%, ceea ce face posibila alunecarea usoara, iar riderii nu se scufunda in zapada.


snow


Mai are rost sa vorbim despre Canada? Filmele de pe youtube te vor convinge ca aici este cel mai grozav loc cu powder de pe Pamant. Sarituri din elicopter pe varfuri de munte, vai pline cu zapada, paduri virgine si cabane de lemn – motive pentru care toata lumea viseaza o vacanta in aceste locuri.

Tocmai vorbeam zilele trecute despre un loc magic, pe nume La Grave din Franta, probabil cel mai bun loc de freeride din lume, cu zone extinse de powder si pericole la tot pasul – conditii ideale pentru amatorii de adrenalina din toata lumea. Europa detine, fara dubii, cea mai mare zona de statiuni de schi din lume cu partii amenajate, dar duce lipsa de locuri virgine, pline cu powder, ca cele intalnite in USA, Canada sau Japonia. Putem aminti de Pic du Midi, Charmonix sau St. Anton ca zone ideale pentru schi off-piste si powder. 



st-anton-main


Mai trebuie amintit Chile si tarile nordice din Europa pentru zonele extraordinare unde sportivii de top gasesc conditii ideale pentru antrenamente. Alaska, teritoriu vast si greu accesibil este considerat Mecca pentru schiul de tura unde din cauza conditiilor climaterice, avalansele nu se pot forma, fapt care atrage pasionatii de zapada si freeride.


*sursa: www.youtube.com


In Romania zonele de powder sunt putine si trebuiesc pandite pentru a profita de cea mai buna perioada in care zapada este buna. Conditiile oferite de muntii Carpati nu sunt propice formarii stratului perfect de powder, din aceasta cauza nefiind pe nici o harta de profil, dar punctam la peisaje extraordinare si paduri nesfarsite. Trebuie sa ai grija la formarea avalanselor si nu trebuie sa te aventurezi fara un ghid al locului. Echipamentul este important si numerele de la Salvamont sa fie pe apelare rapida. Straturile cazute neregulat si temperaturile scazute noaptea formeaza straturi de gheata si zapada periculoasa. Adevaratii montaniarzi si pasionati de freeride stiu locurile si perioadele propice ale sezonului cand trebuie sa te aventurezi. Merita amintite zone ca Balea, Fagaras, Sureanu, Transalpina Ski Resort, Sinaia sau Maramures. O harta clara nu avem cu locurile propice si repet vremea dicteaza totul. Sunt de preferat piscurile mai putin inalte, arcuite, cu zona de padure spre baza. Celebra competitie „RED BULL OSLEA HIRIDE„, este un exemplu bun ca si la noi se poate profita de powder si freeride.


wsa581


Trebuie retinut ca vremea face legea, echipamentele si oamenii te pot salva din situatii periculoase, iar powderul este scump la vedere si trebui cautat peste tot in lume.


*sursa: www.youtube.com


Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *