De ce splitboard?

Cred ca nu e prima data cand auziti despre acest termen sau poate ati vazut-o deja prin magazine si nu stiti ce e. Ideea este destul de simpla. Pe un snowboard nu poti urca sau face schi de tura, asa ca niste baieti inteligenti au dezvoltat un sistem prin care placa se desface in doua, rezultand doua schiuri. Vorbim de prinderi speciale si posibilitatea modificarii legaturilor in functie de sistemul optat. 


k2snbd_kwicker2


Daca pana acum ceva timp iti trebuia elicopter sau parazapezi sa poti merge in zone greu accesibile cu zapada mare, mai nou cu un splitboard poti urca muntele cu schiuri si cobori cu placa. In momentul folosirii pe post de schi, asemenea celui de tura, se monteaza pieile de foca, pentru a inlesni alunecarea doar inainte.

Avantaje

Pe langa cel mai evident argument – versatilitatea, voi aminti de confortul prezentat de boots in detrimentul claparilor. Este usor de folosit si te scapa de multe costuri de transport si echipamente suplimentare. Scapi de aglomeratia de pe partie si te poti bucura de powder. Conditia fizica trebuie sa fie buna si aptitudinile tale pentru off-piste la fel.


Dachstein_splitboards_Felle


Dezavantaje

Fiind o tehnologie mai complicata decat un simplu snowboard, pretul este mult mai mare. Avand mai multe piese in componenta intretinerea este mai pretentioasa. Nu contestam insa rezistenta placii si a componentelor care au avansat enorm de mult din momentul aparitiei, anii 90′ pana in prezent. Nu este indicat pentru incepatori si e de preferat pentru zonele de off-piste. 


US5649722-1


Nu trebuie sa privim cu teama sau reticenta acest tip de echipament. A dovedit ca e functional si poate face performanta. Il gasesti in magazinele din Romania la preturi bune si exista si o comunitate dedicata. Pasionatii de powder si snowboard si-au gasit in sfarsit solutia ideala. In cazul in care nu sunteti inca convinsi aveti la dispozitie numeroase filme si articole on-line, detaliate si review-uri. Acum daca esti convins si vrei sa arunci vechea placa sau sa o transformi in masa de cafea ar trebuie sa stii ca riscurile sunt aceleasi in zonele neamenajate indiferent de modul de alunecare ales. Indicat sa aveti sisteme de localizare si avalansa.

Mai trebuie amintit ca modul de schi de tura este pentru mers si urcare iar cel de snowdoard este pentru coborare. Se gasesc numeroase forme si moduri prin care a fost dezvoltat modelul de splitbord, insa cel mai des utilizat si folosit este placa cu o singura imbinare pe mijloc. 


Pentru mesteru’ din tine am gasit asta:

*sursa: www.youtube.com


Ce se poate face cu un splitboard:

*sursa: www.youtube.com


 

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *