Adevarul despre powder, fara hiperbole si marketing fara sens!

Vad tot mai des pe mijloacele media referiri la „fresh powder” si imi dau seama ca termenul este folosit deseori gresit. Vom clarifica acest aspect cu definirea clara a termenului, precum si zonele ideale pentru formare.


Ski-Japan


Ce este powder?

Fresh powder sau „pow pow” nu se refera la zapada aia proaspata, cazuta in 10 cm. Se refera la zapada afanata, cazuta intr-o singura zi in strat de minim 40 cm, pufoasa si cu densitate scazuta. Poti numi fresh powder zapada cazuta peste noapte in conditii de ger, care nu a fost atinsa de nimeni si care nu a avut timp sa se aseze, sa se compacteze. Zapada neatinsa, dar compactata NU este powder! Powderul e fluffy, dar inghetat, nu se lipeste si iti da senzatia ca te dai prin fulgi de perne.


fresh_powder_big_white_1_74381


Unde se intalneste?

Acest vis al zapazii se formeaza asa cum am spus mai devreme in conditii speciale. Ai nevoie de factori climaterici speciali pentru a favoriza caderea zapezii powder. Muntii inalti, dispunerea fata de soare, umiditatea si temperatura perfect „tunate”. In urmatoarele zone din lume vom intalni perfect powder: 

  • Whistler-British Columbia,Canada
  • St Anton -Tirol,  Austria
  • Chamonix-Haute Savoie, France

  • Verbier-Valais, Switzerland
  • Snowbird/Alta-Utah, USA

  • Revelstoke-British Columbia, Canada

  • Monterosa-Aosta Valley, Italy

  • La Grave-Hautes Alps, France

  • Niseko-Hokkaido, Japan

  • Big White- British Columbia, Canada

Ce atrage la schiul sau snowboardul in powder?

Sentimentul de libertate suprema, adrenalina si glisarea ca pe un nor sunt cativa factori ce atrag iubitorii zapezii sa caute mereu acest gen de sport. Pe vai, gol alpin sau padure, sentimentul zapezii afanate iti provoaca un zambet larg, iar stilul de dat este complet diferit de cel de pe partie, neavand obstacole in miscare.


12576276_1090497167640700_1793220931_n


Echipamentul potrivit?

Fiind un sport pretentios si mai special, are nevoie de cateva echipamente pe masura: echipament potrivit pentru protectie, alunecare si salvare in caz de avalansa. Este recomandat sa nu fii niciodata singur, iar salvamontul sa iti stie localizarea in permanenta.

Mirajul powderului de calitate este foarte mare. Statiunile se lauda an de an cu zonele speciale pe care le au in administratie si concursurile organizate special. De multe ori termenul este folosit nedrept si aduce doar o zapada batuta, fara prea multa consistenta. O data cu aceasta zapada vin si anumite probleme, precum obstacolele ascunse sau riscul de avalansa. Filmele de pe youtube nu reflecta mereu adevarul, fiind editate si facute in conditii speciale.

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *