Atlasul paltonarului de partie

Auzim destul de des acest termen „PALTONAR” si il atribuim fara a avea o viziune clara asupra acestei specii de turist, care incearca constant sa isi croiasca drum printre schiori si snowboarderi. De cele mai multe ori aruncam cu noroi, injuram si etichetam persoane care nu cunosc rigorile echipamentului montan, normele de conduita sau au nimerit in momentul nepotrivit la locul nepotrivit.

Am incercat mai jos sa analizam acesta „specie de paltonar” care apare pe partie si care reuseste de fiecare data sa iasa in evidenta prin marlanie, nesimtire, nepasare si rautate, nu numai prin ambalajul vestimentar total nepotrivit muntelui. Paltonarii sunt usor de recunoscut: poarta blugi, trening sau colanti, incaltamintea se incadreaza fie in categoria sport (adidasi de mers la sala) sau toculete cu blanita, iar ochelarii de soare sunt nelipsiti chiar si atunci cand soarele e ascuns printre nori sau dupa lasarea serii. Sunt galagiosi de parca au vazut pentru prima oara zapada in viata lor si uneori au si buzunarele pline de seminte. Paltonarii nu stiu regulile de siguranta pe partie si nici nu ii intereseaza sa le afle pentru ca oricum ei vin de 2-3 ori la zapada. Noi am identificat pana acum cateva categorii mari si le-am detaliat mai jos:

Bestia saniei

Animal nelipsit din fauna montana. Acesta evita locurile special amenajate si se da cu sania fix pe mijlocul partiei, vrea sa impresioneze familia cu abilitatile de carmaci si devine un real pericol pentru impatimitii sporturilor de iarna.

atlasul paltonarului

Selfistii

Vin adesea in carduri (turma), sunt galagiosi si ataca locurile de trecere din fata gondolelor sau potecile de tranzit. Se recunosc dupa paratraznetele (selfie stick-urile) cu care isi fac poze cu nemiluita, blanurile, pantalonii de trening si adidasii. Dupa 200 de poze in acelasi loc, se retrag ca nu mai au baterie la telefon.

atlasul paltonarului

Pisicutele pe tocuri

Tot mai des intalnite in zonele aglomerate, Valea Prahovei fiind locul preferat. Umbla in numar restrans, doua sau maxim trei, perfect pentru echilibru pe platforme cu tocuri de 12 cm. Blanita la gat si la ghetute, bucle proaspat scoase din bigudiuri, cu o tona de glet pe fata, colanti, dar nu zic nu nici la o  fustita, plastic din cap pana in picioare (cantitatea de plastic la purtator ar face gelos orice chinez). Nu prea le vezi pe partie, ci doar in apreski-uri unde isi pun poze pe Insta cu hashtagul #somuchfunskiing #lool #zapada.

atlasul paltonarului

Suricata de lounge 

Ocupa deseori apreski-urile, confundandu-le cu lounge-urile. O recunosti dupa UGGs  si paietele de pe fesul stroboscopic, butoneaza telefonul pana ramane fara baterie si trage de o cafea zeci de ore, asteptand ca masculul pe care l-a insotit sa isi epuizeze energia pe partie, ca ea nu se da. Si-ar rupe unghiile si nu gaseste loc la manichiurista preferata decat peste o luna ceea ce ar crea o drama.

atlasul paltonarului

Dromaderul cu SUV

Iese in evidenta cu masina mare, neagra de obicei, eventual cu numar de BG, face mai mereu scandal si cauta loc de parcare la baza partiei. Mult aur, manele stereo, adidasi, deseori companionul unei pisicute pe tocuri, ce o poarta la subrat pana la cel mai apropiat bar.

atlasul paltonarului

Schiorul de ocazie

Echipat cu blugi, fara echipament de protectie, acesta se avanta pe partii inclinate in dorinta de a-si demonstra calitatile sportive. De obicei se lasa cu contuzii, haine rupte si concluzia:  ” Cine s-o mai urca pe schiuri in viata sa…E naspa, frate!”

Omul cu improvizatia

Ataca partia cu ce are la indemana: sac, punga sau colac de WC, nu il intereseaza pe unde se da, important e sa alunece. Chiar daca intra in altii, el crede ca daca urla din toti plamanii „partie!” e regulamentar ceea ce face si nu e vina lui.

Motorizatii

Vin la munte chititi pe un singur lucru. Inchiriaza un ATV/snowmobil sau orice altceva producator de gaz si zgomot si au grija ca toata lumea sa le afle prezenta. Semnul de stop sau intrare interzisa are rol doar de decor.

*Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare. Nu va sfiiti sa ne completati atlasul cu alte specimene de partie.

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *