Stabilizarea imaginilor surprinse pe partie – solutii

Marii producatori de camere sport incearca sa tina pasul cu tehnologia si sa dezvolte noi metode de stabilizare a imaginilor pentru gadgeturile noastre de filmare. Dat fiind ca majoritatea activitatilor noastre se intampla in aer liber, iar echipamentul este expus la intemperii, nu de putine ori in loc sa obtinem imagini clare si stabile, ne alegem cu o mare durere de cap sau cum imi mai place mie sa zic „efectul de Parkinson„. Noile generatii de camere au incorporate module giroscop (Cum ne explica Hai cu tata) ce promit o stabilizare a imaginilor prin software. Dar este oare de ajuns? Din experienta va spunem ca NU! Oricat de buna ar fi solutia de stabilizare a imaginilor, tot va fi nevoie de o metoda clasica de a obtine imagini netrepidate.

Solutii exista, unele chiar bune, ce reusesc sa produca imagini excelente in ciuda miscarii, a schimbarilor de directie sau accidente, inevitabile in aventura unui entuziast amator de filmare.

  • GoPro, cel mai renumit producator din domeniu, ne ofera un pachet ce vine impreuna cu noua camera Hero 5, dar si un stabilizator pe trei axe, ce promite sa uimeasca si sa produca imaginile cu care acestia ne-au obisnuit in trecut prin fimuletele din online. Pretul este pe masura, calitatea se mentine la standardele setate de GoPro prin materiale si tehnologie de ultima generatie. Pierde teren prin volum, modalitati de montare si dat fiind ca acest produs a fost dezvoltat pentru a fi utilizat pe drona Karma (ulterior retrasa), a picat putin intr-un con de umbra si indoiala. 


  • Solutiile oferite de DJI prin OSMO si OSMO Mobile, reprezinta un compromis bun calitate/pret. Materiale bune, cum ne-a obisnuit marca producatoare de drone, pachet compact, intuitiv de utilizat si echipat cu o camera buna. Totodata aceasta vine impreuna cu posibilitatea de upgrade pentru suportul optic, iar OSMO Mobile, devine companionul preferat in vacante si transforma orice om in vlogger. Vei fi insa contrans in ceea ce priveste optiunile oferite de catre acest producator, imaginatia utilizatorului fiind constransa de acest sistem. Trebuie totusi sa mentionam faptul ca lansarea dronei DJI Mavic a fost un succes, in acelasi timp ridicand si restul produselor dedicate filmarii. In acest moment DJI poate oferi solutii complet de filmare profesionale sau pentru amatori.



  • Mai putin cunoscut printre amatori, FY FEIYUTECH produce stabilizatoare exceptionale pentru camerele sport compacte sau profesionale. Diferenta fata de cele enumerate mai sus fiind data de pret, posibilitatile de configurare si calitatea filmarii. Compatibile cu mai multe camere si pachete ce contin multiple modalitati de prindere, precum si optiuni compacte, fac din FY un preferat in randul producatorilor de imagine in miscare. Stabilizatorul WG Wearable, usor de montat si folosit este fara doar si poate unul dintre cele mai bune de piata, dar ii lipseste partea de impermeabilizare si rezistenta la socuri.


  • Chiar daca am lasat-o la urma, este fara indoiala solutia noastra preferata pentru utilizarea pe partie. Stabilizatorul SOOCOO (disponibil doar cu pre-comanda), pe cat de simplu pare, pe atat de eficient este. Nimic fancy, doar un motor fara perii, incapsulat impermeabil, foarte compact, un singur buton START/STOP, prindere universala si modalitate de utilizare pentru camerele sport cunoscute sau (atentie!) telefon. Practic iti va asigura o linie a orizontului pentru filmare, iar cu ajutorul unei camere din noua generatie (noi am testat cu SJCAM SJ6) va produce imagini fabuloase, ce nu vor avea nevoie de editare si stabilizare ulterioare. Folosite in tandem, cele doua, cu modalitati de prinderi devin un pachet complet pentru filmare, fie ca esti pe schiuri sau placa. Pretul este imbatabil, apa nu mai reprezinta o problema sau socul mecanic, camera putand fi montata cu cascasa speciala.


*Revenim curand si cu filmarile comparativ pe canalul nostru de youtube

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *