Zerotech Dobby – drona selfie din viitor (Test)

Timp de cateva saptamani am avut ocazia sa ne jucam cu o drona mult asteptata de noi. Este vorba de Dobby selfie drona produsa de Zerotech, o companie cu origini in China, Beijing.

Cunoscuta pentru productia de drone industriale/custom sau agricultura, micuta companie a uimit pe toata lumea odata cu lansarea unui produs cat un telefon mobil, capabil sa capteze imagini 4K si sa fie suficient de avansata tehnologic.



  • Ce este Dobby

Coincidenta de nume cu personajul din Harry Potter, dar fara nici o legatura, micuta drona inglobeaza suficienta tehnologie astfel incat la acest moment nu are competitor pe acest segment. Bratele pliabile, dimensiunea redusa, camera buna si functiile inteligente o fac ideala pentru calatorii.



Controlul dronei se face printr-o aplicatie speciala Do.Fun ce iti permite sa te joci/setezi/updatezi dupa cum doresti. Dispune de GPS si GLONASS pentru o pozitionare de precizie, dar si de senzori pentru zbor la interior. Pentru Dobby veti gasi un numar mare de accesorii precum: protectii pentru elice, baterii suplimentare, elice, stickere, filtre ND, genti pentru transport, etc., fapt ce denota crearea unui fanclub in randul iubitorilor de drone selfie.



Ce stie sa faca?

Poate sta in aer intre 8-10 minute, in functie de conditiile atmosferice. Nu dispune de gimbal, stabilizarea se face din soft, asemanator camerelor sport din noua generatie. Ca o picanterie si mai putin o utilitate are optiunea de functie vocala 😀 . Decolarea/aterizarea se face prin comanda, fiind posibila in doua optiuni (din palma sau la sol). Distanta de operare este de aproximativ 100 m, in limita permisa de WiFi, fiind suficient pentru o astfel de drona. Dotata cu motoare puternice, raspunde rapid la comenzi si mentine locul de ridicare si pozitia de hover.



Functii

  • ridicare/aterizare automata
  • revenire la locul de decolare
  • functie de urmarire
  • recunoastere a fetei
  • rotire deasupra punctului GPS sau punct de interes
  • efect de zoom out pana la 10/30/60 secunde cu inregistrare

Controlul se face prin doua module circulare, asemanator unei telecomenzi clasice, sau folosind giroscopul telefonului prin inclinatii fata/spate sau stanga/dreapta.



Ce trebuie tinut minte

Dobby nu concureaza cu dronele mai mari, gen DJI Mavic. La dimensiunea ei si avand in vedere functiile sale este aproape singura de acest gen din acest segment de selfie drones. Trebuie avut clar acest lucru in minte cand va decideti sa cumparati acest produs. Bateria este limitata (sub 1000mAh) si conectarea la WiFi mai poate face probleme. Dar odata conectata la telefon semnalul este sigur si asigura chiar si FPV. Incarcarea se face prin USB si poate fi facuta chiar la o baterie externa.

Mare grija cand plecati in vacanta, update-ul trebuie facut pentru aplicatie printr-o descarcare si reconectare la retea. Altfel ai ocazia ca ea sa nu zboare si sa iti afiseze un mesaj enervant de genul „Pentru a zbura este nevoie de un update la aplicatie„. Probabil acest lucru se datoreaza modificarilor importante ce au avut loc cu timpul pentru a remedia/imbunatati functiile aplicatiei. De mentionat faptul ca insusi celebrul vlogger Casey Neistat a piedut una in timpul unui test in New York.


Rezista la intemperii?

Raspunsul este DA. Chiar daca este de dimensiuni reduse face fata cu brio la rafale de vant, insa calitatea filmarii scade. Este afectata totusi de temperaturi reduse, scazandu-i drastic capacitatea de zbor. Pentru zborul in interior recomand protectiile pentru elice, cu toate ca este suficient de precisa. Calibrarea se face prin dansul clasic si un zbor sigur necesita conectarea la minim 8 sateliti. Nu este impermeabila.



Concluzii

Produsul este foarte reusit, aplicatia este buna si la acest moment greu de egalat. Camera isi face treaba si drona face exact lucrul pentru care a fost creata. Putin cam scumpa pentru piata noastra, insa inegalabil mai ieftina si mai usor de transportat decat o drona mare. De mentionat si ca dimensiunile sale reduse o fac ideala pentru a nu intra sub incidentele diverselor legi in tarile in care mergi. Confundata usor cu una de jucarie poate trece neobservata usor in fata autoritatilor. Nu este insa foarte silentioasa. Atrage atentia, dar nu ca un Phantom sau Inspire.

*Revenim curand cu vloggul privind functiile de filmare, setarea aplicatiei si calitatea filmarii.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *