Solden – statiunea prinsa intre traditie si modernism

An de an, vestita statiune Solden din Austria atrage turisti prin servicii de calitate, peisaje uimitoare si zapada din belsug gratie Alpilor care traverseaza maiestuos Tirolul. Asezata intre crestele muntilor, cu aprox 200 km de partii avand grade de dificultate variate si posibilitate de schi pe ghetar, Solden si-a castigat in timp renumele de „perla” a Alpilor. In acest sezon am avut ocazia sa incercam pe pielea noastra experienta austriaca la schi.



Partii si instalatii

Nu se numara printre mamutii din domeniu la numarul de kilometri sau instalatii, insa are suficiente resurse pentru a nu te plictisi si pentru a te simti in siguranta. Statiunea este legata prin doua telegondole, ajutate de instalatii pe cablu sa te poarte pana pe crestele Alpilor in zona de ghetar. Partiile sunt variate, legate intre ele, suficient de late si cu grade diferite de dificultate. Peisajele sunt impresionante, fie ca vorbim de zona inpadurita de la baza, fie ca vorbim de crestele semete ce depasesc 3000 m. Fiind o statiune vizitata de multi turisti, aglomeratia isi face simtita prezenta, iar dupa pranz acest lucru se vede si in calitatea zapezii si implicit la nivelul partiilor ce devin un adevarat camp cu damburi.



Impatimitii de off-piste au destule zone de playground, acestea fiind pe alese. Din ce am vazut Alpii austrieci sunt ceva mai colturosi fata de Alpii francezi (de exemplu), acoperiti de creste de rechini, astfel incat trebuie sporita atentia si aleasa cu grija trasa de coborare.



Armatele de ratrakuri bat in fiecare noapte zapada, oferind in fiecare dimineata ocazia unei coborari la dunga. Siguranta este pe prim plan, accidentele fiind destul de rare, caz in care am vazut actiuni prompte din partea autoritatilor.



Cazari si entertainment

Aici vine partea ciudata, cel putin pentru noi romanii, pe care am tinut sa o mentionez si in titlul articolului. Oamenii locului au tinut cont putin sau spre deloc de valul modern si constructii ce a lovit statiunea si au ramas inca la „coada vacii„. Sa nu va mire ca langa sau sub chaletul de 3/4 stele sa rumege turma de vaci sau capre. Combinatia de mirosuri iti muta nasul, iar contrastul dintre costume scumpe si masini pe masura si cel de grajd te pune putin pe ganduri. Cu toate acestea localnicii nu par deranjati si isi vad in continuare de traditii, oferind in acelasi timp servicii bune de cazare. De mentionat ca spatiile din apropierea telegondolelor sunt destul de scumpe, dar ai la dispozitii parcari gratuite sau cu timp limitat pentru a nu te simti haituit.



Barurile si pub-urile devin arhipline dupa ora 16.00, dar distractia nu tine mult in Solden. Asa se face ca dupa ora 17.00/20.00 te vei plimba singur pe strazi, iar linistea isi face aparitia. Tin foarte mult la orele de odihna si rar vezi abateri de la aceasta regula. So…party people din Romania nu se vor simti chiar in apele lor.



Tot sezonul este presarat de evenimente, concerte, fapt de denota o atentie deosebita pentru atragerea de turisti tineri si transformarea statiunii de la un sezon la altul spre un regim mai fresh.



Nu trebuie ratata o vizita la Aqua Dome pentru o relaxare totala, ape termale cu privelistile crestelor albe, mirosul de pin, dar si pentru multitudinea de saune pentru care sunt recunoscuti.



Recomandari si sfaturi

Alegerea cazarilor trebuie facuta din timp, profitati de partii pana la ora pranzului. Majoritatea apreskiurilor si cabanelor ofera mancare buna si te poti relaxa la soare cu o halba de bere.



Termina ziua cu o oprire in zona de baza unde se relaxeaza schiorii si snowboarderii la final de zi. Nu ocoli piscina si sauna, te vor face sa te simti ca nou pentru a doua zi. Cu aprox. 20 euro/saptamana iti poti depozita echipamentul la magazinele de inchirieri de langa telegondole pentru a nu mai fi nevoit sa le cari dupa tine la cabana, acestea fiind uscate si incalzite a doua zi.



Sper sa nu imi fi scapat ceva din experienta noastra. Daca as recomanda Solden ca si destinatie pentru vacanta de iarna? Cu siguranta DA.

 

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *