Vesti bune pentru schiori, vesti proaste pentru natura – Bansko Ski Resort urmeaza sa fie extins

Pentru romani, Bulgaria a devenit o locatie preferata pentru schi, fiind relativ aproape si avand conditii superioare oricarei locatii din Romania. Daca ati fost cel putin o data la Bansko, cu siguranta v-ati trezit super devreme ca sa nu prindeti aglomeratia de cateva sute de persoane de la singura gondola care face legatura intre statiune si partiile de la altitudine. De fiecare data cand am fost la Bansko auzeam turisti nemultumiti ca se sta prea mult la coada, ca ar trebui construita o noua gondola, ca autoritatile ar trebui sa faca ceva pentru zona si pentru turismul bulgar. Acestia nu vor mai avea motiv de nemultumire intrucat la finalul lui decembrie, Guvernul din Bulgaria a aprobat noul plan de management al Parcului National Pirin care include si extinderea zonei schiabile pana la 333 km si construirea a 113 km de instalatii.



Vestea buna pentru turisti a picat bomba pentru activistii de mediu care au protestat in numar mare zilele trecute in Sofia si care si-au declarat revoltarea fata de noile planuri. WWF (World Wildlife Fund) ridica semne de intrebare asupra transparentei deciziei si acuza autoritatile ca vor distruge Parcul National Pirin care face parte din patrimoniul UNESCO, dar si din reteaua Natura 2000. Construirea unor noi instalatii vor atrage din ce in ce mai multi turisti, autorizatiile de construire care vor fi acordate mult mai usor vor transforma zona intr-un mare orasel de beton. Defrisarile necesare pentru amenjarea partiilor vor avea un impact major asupra faunei si a vegetatiei astfel ca arbori de 150-300 de ani vor disparea, ursii, lupii si caprele negre vor avea de suferit, iar ecosistemul va fi afectat de aceste lucrari de amploare.



Concesionarul domeniului schiabil a declarat ca singura modalitate de a rezolva problema cozilor de la gondola o reprezinta construirea unei noi gondole de 10 locuri care va avea o capacitate de 3000 de turisti pe ora si cu o lungime de 5.8 km.


Image result for bansko ski area


Bansko este in momentul de fata cel mai mare domeniu schiabil din Bulgaria avand aproximativ 60 km de partii. Acesta extindere la 333 km va transforma statiunea in cea mai mare din sud-estul Europei, ceea ce va avea o contributie majora la cresterea veniturilor din turism.

Vom urmari subiectul si vom reveni cu noutati in ceea ce priveste evolutia acestui conflict intre dorinta de extindere si protejarea naturii.

 

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *