Schi – ghidul pentru incepatori

Daca acum cativa ani schiul era un sport greu accesibil din cauza costurilor mari, dar si a limitarilor in ceea ce priveste piata de echipamente din Romania, iata ca acum lucrurile s-au schimbat, iar acest sport atrage din ce in ce mai multi fani. De la schi de tura la freeride, amatorii de sporturi de iarna pot alege ce li se potriveste cel mai bine sau pot combina mai multe stiluri de schi pentru relaxare, dar si pentru antrenamentul muschilor, fiecare stil de schi contribuind la dezvoltarea acestora intr-un mod armonios.



Pentru a alege ce ti se potriveste sau poate doar pentru a diversifica activitatile de iarna, e bine de stiut care sunt tipurile de schi:

Schiul de tura

Schiul de tura presupune deplasarea pe schiuri atat in urcare, cat si in coborare pe trasee off piste sau pe marginea partiei, folosind propria forta a schiorului, dar si utilizarea unor accesorii care ajuta la urcare, precum legaturile mobile, dar si benzile de piele de foca aplicate pe talpa schiurilor. Necesita o foarte buna conditie fizica si mentala, dar si o buna cunoastere a muntelui, a consistentei zapezii, a conditiilor meteo, dar si a tehnicilor de salvare in caz de pericol produs de avalanse plus echipament special (Peeps, lopata, sonda, rucsac cu ABS etc.)



Schiul alpin

Datorita dezvoltarii deplasarii pe schiuri, dar si a construirii de instalatii care te duc pe cele mai inalte varfuri, schiul a inceput sa cunoasca mai multe tipuri de miscare, astfel ca au aparut si competitii care pun la incercare abilitatile schiorului in diferite conditii (diferite tipuri de partie, diferite grade de inclinare, viteza, abordare) – slalom, Super-G, combinate nordice etc.

Schiul alpin presupune coborarea partiei prin anumite puncte fixe numite porti cu schiuri cu legaturi fixe. Daca in cazul schiului de tura este testata rezistenta si sunt puse in miscare anumite grupe de muschi, in cazul schiului alpin, schiorul trebuie sa se adapteze foarte repede la schimbari bruste de directie si viteza, fiindu-i antrenati muschii cu o mai mare intensitate.



Freeride

Freeride-ul este practicat de cei care au invatat cam tot ce era de invatat in materie de schi si pentru care partia nu mai prezinta interes decat pentru a ajunge la instalatiile de urcare. Locul de joaca al iubitorilor de freeride il reprezinta partiile neamenajate sau cu pante neregulate, cararile din paduri sau orice alt loc care are zapada si care nu a fost atins de ratrack. Schiurile pentru freeride sunt mult mai usoare si mai late, care permit plutirea pe zapada nebatuta. Pentru practicarea freeride-ului trebuie sa ai o conditie fizica foarte buna, sa cunosti bine muntele, dar si tehnicile de salvare in caz de pericol.



Sarituri cu schiurile

Pentru aceasta ramura a schiului, trebuie sa ai cativa ani buni de antrenament intrucat riscurile la care te expui la fiecare saritura sunt enorme, iar gradul de concentrare trebuie sa fie la cele mai inalte cote caci orice miscare gresita poate reprezenta un adevarat pericol. Schiorul trebuie sa coboare o rampa pe schiuri speciale, dupa care pierde contactul cu suprafata de coborare pentru cateva secunde si aterizeaza dupa un zbor scurt pe sol. Obiectivul este ca acesta sa sara cat mai departe, fiind jurizata lungimea sariturii, tinuta schiorului in timpul sariturii si eleganta aterizarii.

Pe masura ce evoluam, evolueaza si tehnologia si apar din ce in ce mai multe sporturi derivate din alunecarea pe zapada (snowboarding cu toate derivatele sale, splitboarding etc.), astfel ca putem gasi pentru fiecare iubitor de zapada genul de miscare care i se potriveste cel mai bine stilului de viata, rezistentei la efort, dar si bugetului. Nu ramane decat sa incerci cate putin din fiecare pentru a face alegerea cea mai potrivita!

Source:  Sport Fitness Advisor

Olgu

Have less! Do more! Be more!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *