Asa NU pe MUNTE!

‘Avem munti frumosi cu paduri extraordinare care atrag turistii dornici de aventura’ – asa se lauda Romania in numeroase comunicate si pancarde.


moto_enduro_1442568850

Invazia de turisti care distrug potecile montane cu ATV-uri sau motoare nu fac decat rau si nu aduc un plus turismului de calitate, promovat insusi de Printul Charles. Conteaza modul de deplasare si conservare daca vrem ca si generatiile viitoare sa se bucure de fauna si flora bogata de care inca dispunem.

paduri-defrisate

Precum taiatul copacilor in exces si crearea de micro-centrale pe albiile minore ale raurilor montane si acest pericol reprezentat prin distractiile motorizate poate duce la deteriorarea mediului si a naturii.

Turismul de aventura trebuie sa fie reglementat intr-un fel anume, astfel incat mediul si lucrurile cu care ne laudam sa nu aiba de suferit. De ceva vreme ne uitam cum linistea pentru care mergi la munte este inlocuita de motoare zgomotoase, poteci rupte si praf. Bineinteles, fiind motociclist, cunosc sentimentul de ‘a te da’ enduro,  dar asa cum sunt  reglementate astfel de locuri in statele civilizate si amplasate special, ar fi normal ca si in Carpatii nostri sa se intample.

RTEmagicC_Untitled-2_635b2c.jpg

Lucrurile incep sa se miste incet-incet, iar autoritatile au inceput sa ia masuri pentru ca turismul de aventura sa nu afecteze traseele montane. La Sibiu, de exemplu, traseele enduro au fost delimitate astfel incat sa nu se intersecteze cu cele montane, s-au tiparit harti speciale pentru acest segment si s-au stabilit reguli de buna colaborare in zona montana. Un alt exemplu ca lucrurile se misca spre mai bine: Delta Dunarii unde accesul in rezervatii si zonele protejate se face doar cu vasle sau motoare electrice, si nu motoare cu combustie interna.

Vom continua sa promovam diversele competitii amenajate special pentru enduro, fie ca vorbim de masini sau motociclete, astfel incat poate o parte din pasionati vor intelege ca padurea si muntele nu fac parte din propria curte de joaca.

Bicicleta, traseele montane, escalada, parapanta, sporturile de iarna, pescuitul sportiv, fotografia etc, astea sunt adevaratele activitati care ar trebui promovate in turismul din Romania. Vom sustine si milita ori de cate ori va fi nevoie deoarece schimbarea vine de la oameni. Daca fiecare dintre noi va influenta 10 apropiati ganditi-va unde vom ajunge.

Reportaj din cadrul campaniei „Respect natura!’

*alte articole de citit sau vizionat

http://www.emunte.ro/accesul-motocilistilor-enduro-pe-traseele-turistice-montane-restrictionat

sau

http://www.tvrplus.ro/emisiune-natura-si-aventura-103

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *