Jacheta de schi/snowboard capabila sa absoarba umezeala a fost lansata

In fiecare an tehnologia avanseaza cu pasi rapizi, iar de data aceasta si in domeniul sporturilor de iarna. Targul de ISPO de anul acesta de la Munich a adus o multime de inovatii, una din cele mai interesante fiind jacheta care “transpira” umiditatea, pastrand pielea utilizatorului uscata. Aceasta va fi lansata in curand, iar prototipul promite sa schimbe radical modul in care priveam pana de curand industria hainelor tehnice, ingloband tehnologie electrica, chimica si fizica. V-am facut curiosi, nu-i asa?



Jacheta va fi confectionata din “textile electrice”, va contine o baterie conventionala, tehnologie “hydro-bots”, ioni de sare si 0.2 gr de aur. Toate aceste “ingrediente” promit sa alcatuiasca o structura care sa proceseze 10 litri de lichid (transpiratie) pe ora per metru patrat de material.



Cum functioneaza?

Materialul jachetei functioneaza atunci cand voltajul este aplicat membranei subtiri (20 micrometri), producand ioni de sare. Lichidul care ii inconjoara migreaza prin porii minusculi prin membrana exterioara, unde sunt atrasi electric. Pretty amazing, right? Bateria este cea care declanseaza acest proces chimic si care garanteaza functionarea jachetei in parametri normali, ea putand fi oprita/pornita in functie de conditiile meteo si de activitatea corporala.

Inventatorii asigura ca jacheta va functiona chiar si fara curent, intrucat lichidele pot trece prin membrana, insa bateria sporeste in mod semnificativ reactiile chimice si buna functionare a materialelor.



Companiile inventatoare Empa si Osmotex, in colaborare cu producatorul norvegian de haine tehnice Kjus si compania elvetiana de textile Schoeller, lucreaza in prezent la producerea unei game extinse de haine tehnice care ar trebui sa fie lansate iarna viitoare. Pe langa jacheta minune, acestia au in plan sa intergreze tehnologia de care va povesteam si in layere waterproof, dar si in hainele termice pentru a completa intregul proiect.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *