Noi reglementari privind circulatia trotinetelor electrice

Noi reglementari privind circulatia trotinetelor electrice vor fi adoptate! Pe unde au voie sa circule trotinetele electrice? Cine poate merge cu trotineta electrica?

Toata vara am primit acest gen de intrebari de la utilizatori de trotineta electrica si de la persoane care vor sa treaca la acest mijloc de transport ecologic si nepoluant. Pana de curand raspunsul autoritatilor era unul contradictoriu si ambiguu, iar legea era interpretata subiectiv. Iata ca se iau masuri si proiectul de lege privind modificarea Codului Rutier a fost adoptat de catre Senat si merge la vot final la Camera Deputatilor. 

casti inteligente livall

Conform noilor reglementari, trotineta electrica va fi definita ca fiind un „vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 40 km/h si care este echipat cu un motor electric a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 2 kW”.

Conform proiectului, trotinetele electrice si bicicletele vor circula obligatoriu pe pistele amenajate. Acolo unde acestea lipsesc, circulatia se poate face si pe strada. Purtarea castii de protectie este obligatorie pentru utilizatorii sunt 18 ani. 

noi-reglementari-trotinete-electrice

Bicicletele, trotinetele electrice si mopedele care circula pe drumurile publice trebuie sa fie prevazute cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizante. Este interzisa circulatia acestora pe timp de noapte fara aceste mijloace si dispozitive in stare de functionare.

O alta prevedere este ca interzisa circulatia cu trotineta electrica pe autostrada! 

Noi reglementari privind circulatia trotinetelor electrice nu contin insa si amenzile pentru nerespectarea noului Cod Rutier. Cuantumul acestora va fi publicat in normele de aplicare a noului Cod Rutier. 

Reglementarea incadrarii trotinetelor electrice este esentiala intr-un trafic aglomerat precum cel din Bucuresti. Ma refer la Bucuresti intrucat aici exista cea mai mare flota de trotinete electrice disponibile in sistem ride-sharing. Aici exista si cei mai multi utilizatori care detin o trotineta electrica personala.

In momentul de fata, vidul legislativ permite o circulatie haotica, neexistand suport legal pentru tragerea la raspundere pentru incalcarea normelor rutiere. 


joyor-winter-sale-2019-namstare
Completeaza lista de cadouri pentru Mos Craciun! Profita de cele mai bune preturi din an!

 

Olgu

Have less! Do more! Be more!