Statiunile din Romania se pregatesc pentru deschiderea noului sezon de schi

Statiunile din Romania se pregatesc pentru deschiderea noului sezon de schi. 

Odata cu prima zapada cazuta, deja ne gandim la cum va decurge sezonul de iarna 2021. Pandemia a adus cu sine multe incertitudini si restrictii, astfel ca a-ti face planuri de vacanta in acest moment este loterie curata. Totusi statiunile turistice montane incearca sa gaseasca solutii pentru a evita falimentul. 

In timp ce tarile din Vest au propus inchiderea statiunilor montante, Bulgaria a anuntat ca nu va inchide statiunile de schi intrucat ar pierde peste 1 miliard de leva. Tara vecina sustine ca nu isi permite sa inchida statiunile, insa vor lua toate masurile pentru prevenirea raspandirii COVID-19. 

Poiana Brasov

La noi, Poiana Brasov a inceput pregatirile pentru sarbatori, o miza importanta atat pentru administratori, dar si pentru familiile ce vor sa mearga la zapada cat mai repede.

Având in vedere condițiile meteo din aceste zile, am început pregătirile pentru sezonul de schi. Pentru că noaptea trecută au fost temperaturi negative (-6 grade), s-a început producerea de zăpadă artificială. In această etapă se vor face depozite. În cazul în care condițiile meteo ne vor permite, atât ca precipitații, cât și ca temperaturi, dar și decizia autorităților centrale va fi una favorabilă, vom putea amenaja și pârtiile. Din punctul meu de vedere, schiul este unul din sporturile sigure, in ceea ce privește răspândirea acestui virus, mai ales ca vom implementa și măsurile pe care le-am discutat cu operatorul transportului pe cablu. Atat brașovenii, cât și domeniul HoReCa, din Brasov și, mai ales, din Poiana, au nevoie de acest sezon de schi. Tocmai de aceea am și menținut tarifele la transportul pe cablu la nivelul de anul trecut (în ședința de vineri, CL a aprobat ca tarifele sa rămână aceleași ca in sezonul 2019-2020). Sper ca evoluția pandemiei, atat la nivel local, național, dar și al UE (sunt tari in UE, Italia, Germania, care sustin amânarea deschiderii sezonului de schi in țările din uniune, n.a.) sa ne permită sa deschidem acest sezon încă de la sfârșitul lunii decembriedeclaratie facuta de primarul municipiului Brasov, Allen Coliban.

Straja

Si la Straja sezonul a inceput. Conform paginii de Facebook Straja Ski Resort s-au luat masuri pentru prevenirea raspandirii SARS-COV-2 in sensul ca  teleschiurile Platoul Soarelui vor avea 3 coloane separate si distantate pentru imbarcarea la teleschi. Turistii vor fi obligați sa pastreze distanta de 2 metri fata de persoana din fata lor. Masca de protectie este obligatorie si in spatiile deschise.

Timid, dar sigur! 

Partia Albastra de la Marisel a fost deschisa in weekendul care a trecut, dar si o parte din partiile de la Cavnic (partia Roata 1). 

Si pe Feleacu, iubitorii de schi isi pot dezmorti echipamentul pe Partia Mare, dar si pe partia pentru incepatori. 

In Busteni, se poate schia in partea superioara pe Kalinderu, in zona deservita de banda transportoare.

In Sinaia se estimeaza ca se va deschide pana la Sf. Nicolae, insa totul depinde de starea vremii. 

Incet incet, statiunile din Romania se pregatesc pentru perioada sarbatorilor de iarna. Daca e sa ne luam dupa trendul din mini-vacanta de 1 decembrie, nu cred ca vor duce lipsa de turisti. 

Chiar daca iarna asta nu ne incumetam sa plecam mai departe de Bulgaria, sunt asadar sperante sa ne putem bucura de iarna chiar daca restrictiile si pandemia sunt prezente peste tot. 

Olgu

Have less! Do more! Be more!