Casuta Namstare – detalii si prezentare

Nu multi, ci foarte multi ati vazut proiectul nostru special din 2021, casuta Namstare. Ne-ati intrebat unde este, daca e de inchiriat, cum se ajunge acolo sus? Va prezentam azi cateva detalii despre acesta casuta.

Ideea

Ideea a pornit de la dorinta de a avea un refugiu pentru weekend, aproape de Bucuresti, care sa ne ofere si o priveliste panoramica. Suspendata pe o panta de pe valea Cernatestiului, casuta Namstare iti permite sa vezi toata valea Slanicului, intr-o deschidere de 180 de grade.

Chiar daca locul nu este complet izolat, fiind la o departare de aproximativ 40 m de cea mai invecinata casa, ofera insa un cea mai spectaculoasa priveliste din zona, fiind pozitionata deasupra coronamentelor pomilor cu o orientare spre Vest. Putem admira apusul de pe terasa casutei, iar razele soarelui nu ne deranjeaza din somn, neavand o fereastra amplasata spre Est. Ideea a pornit in iarna 2021, cand am zis: ”Ce-ar fi sa ne facem un tiny house?”. Ne-am apucat de research, am intrebat in stanga si in dreapta cum li se pare ideea si ne-am setat ca termen de finalizare luna mai. Dupa multe procese de gandire, sfaturi si simulari, am decis o cale cat mai simpla si naturala de realizare a constructiei.

Initial ne doream o casuta de tip loft pentru petrecut timp vara, intre timp am facut un upgrade cu o sobita care ne permite sa stam si toamna.

Specificatii tehnice si materiale

Casuta are 15mp, din care 5m lungime si 3 latime. Fatada este din sticla, alcatuita din 4 usi care gliseaza. Am dorit sa avem o priveliste fara prea multe obstacole in cadru si asta a fost cea mai buna idee pentru ce ne doream.

Daca peste tot este moda casutelor din containere, la noi nu s-a putut aplica acest tip pentru ca accesul in zona respectiva este greoi, si nicio macara nu ar fi putut sa intre in curte si sa ridice pana acolo. Asa ca ne-am reorientat spre o varianta mai naturala.

Pilonii pe care este stabilita sunt din lemn de salcam uscat cu un diametru de 35-40 cm si o lungime de pana la 4 metri. Lemnul a fost uscat si tratat pentru impermebilitate si daunatori, fiind fixati in gropi pana la 1.5 m pentru a oferi o sustinere optima constructiei.

Platforma este compusa din grinzi de brad de 15×10 cm intarite cu pitoane speciale, coltare si alte elemente de rigidizare, acoperita dulapi de brad, scandura, material izolant si parchet laminat.

Pentru pereti am folosit grinda de 10×10 cm pentru cadru, OSB si un interior captusit cu lana naturala de oaie. Exteriorul si interiorul sunt captusite cu membrana izolanta. Pentru exterior am apelat la o solutie din tabla galvanizata si vopsita astfel incat sa ofere o protectie buna pentru intemperii, dar sa si camufleze casuta in peisajul inconjurator. Interiorul este acoperit cu lambriu din lemn de brad, oferind o senzatie de cabana de munte, precum si un miros pe masura.

Citeste si:  Unde poti testa si inchiria motocicletele electrice Sur-Ron?

La exterior terasa masoara 1.5m si inconjoara casuta pe 2 laturi, in forma de L.

Frontonul si acoperisul este sustinul de o grinda de brad imensa de 5 metri si 15×30 cm (la gater ne-au spus ca este cea mai groasa grinda pe care o pot face ei dintr-un singur bustean) pentru a nu fura din view-ul oferit si o suprafata vitrata cu protectie UV pe toata suprafata, compusa din 4 elemente glisante.

Desi nu era in plan sa stam la casuta si pe timp mai rece, ci doar pentru escapadele din weekend, recent am decis sa amplasam si o sobita de tip godin pentru a ne incalzi in serile de toamna. Am testat pana acum si e de ajuns sa ne trezim o data pe noapte pentru a alimenta soba cu lemne.

Cabana ofera suficient spatiu pentru un pat de 2×1.8 metri, o soba tip semineu pentru incalzire si pe viitor un grup sanitar.

Costuri

Dupa ce am inceput sa postam poze de la casuta Namstare, au aparut si curiozitatile, iar cele mai multe intrebari au fost despre costuri. Pentru ca ne-am apucat de construit inainte sa inceapa criza materialelor de productie, o mare parte din materiale existau deja de la o constructie anexa din proximitate, iar cealalta parte intr-adevar au fost cumparate la un pret mai mare. Costul total pana acum a fost in jur de 5-6000 euro, insa estimez ca va urca undeva la 7-8000 euro pana la finalizare. Mai avem de montat sistem de electricitate cu panouri fotovoltaice, scarile, toaleta si amenajarea peisagistica in preajma, dupa ce terminam scarile.

Pentru constructie am avut parte de ajutorul familiei si in unele cazuri ajutor extern, mai ales pentru ridicarea elementelor grele.

A fost facuta cu mult drag, doar in weekenduri, in saptamanile in care vremea ne-a permis si doar cu oameni apropiati. 

Ne intreba cineva daca este de inchiriat. Nu este de inchiriat, desi nu e o idee rea pentru viitor. Casuta Namstare este menita sa fie utilizata la final de saptamana de familie si prieteni, ofera intimitate, te imbie la relaxare si iti ofera un view instagramabil. 

Proiectul nu este 100% finalizat. Urmeaza sa fie terminata terasa, scarile pana la baza. Avem in plan construirea unei platforme intermediare cu zona de foc de tabara si poate un jacuzzi pentru zilele insorite de vara.

Daca aveti intrebari, va asteptam in comentarii.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...