Bagajul de iarna -10 lucruri esentiale

S-a dus vremea cand aveai nevoie de doua tambre si un ciur pe cap sa faci o coborare pe zapada. Acum, suntem mai echipati decat RoboCop, cu armuri, gadgeturi si echipamente performante. Este o intrecere continua intre dezvoltatori/vanzatori sa vina pe piata cu e mai nou si sofisticat. In planul alegerii unei masini, iei in calcul volumul ei, astfel incat sa incapa echipamentele folosite iarna. Sa vedem ce este esential si de ce ne putem lipsi din bagaje. Aleg zece lucruri vitale, cu toate ca nu vom acoperi nici macar jumatate din bagajul unui skior.

1. Echipamentul principal. Si ma refer la skiuri/placa si clapari sau booti. Ocupa destul de mult loc, mai ales daca ai vreo 2-3 perechi. Nici un rider care se respecta nu are o singura pereche. Vrei si partie si off piste sau iti ‘rupi oasele’ in parcurile de sarituri.

1480523_10205011189872368_4074819092897855704_n

2. ‘Invelitoarele’ pentru frig, mai exact hainele. Pe scurt, first layer, polar, jacheta, pantaloni, manusi, rucsac, cagula si alte accesorii care ne protejeaza de temperaturile scazute. Domeniul este vast si include multe lucruri din compunenta bagajului. 


720x200xsss-echipament-ski-si-snowboard-first-layer-polar-geaca-pantaloni-te-dai-schi-720x200.jpg.pagespeed.ic.0_lM4Lbw2u


3. Protectiile. Multi dintre noi le evita, sau pur si simplu evita sa le foloseasca. Auzi mai mereu ceva de genu ‘Nu te poti misca, frate, cu alea pe tine!’. Vorbim in principal despre o casca, manusi cu protectie, corset pentru coloana sau pantaloni pentru zona lombare, genunchiere sau cotiere. Nu evita sa le porti! Scutesti o bataie de cap importanta in cazul unei accidentari. Trebuie sa previi si nu sa tratezi. Isi merita si efortul spatial din bagajul tau.


720x200xsss-echipamentul-de-protectie-pe-partie-armura-soft-genuchiere-coloana-pantaloni-scurti-ski-snowboard-te-dai-720x200.jpg.pagespeed.ic.kYJbNCH7aP


4. Electronicele. Camerele foto/video, statii radio sau multifunctionalul telefon se regasesc mereu. Nu sunt de acord cu folosirea castilor si ascultarea muzicii, in special in locurile aglomerate. Distrag atentia si iti diminueaza din simturi. Recent, cam tot ce purtam a inceput sa fie inteligent, de la casti la ochelari si manusi.

img_6256

5.  Daca te afli intr-un resort de peste 100 km skiabil sau off piste, clar ai nevoie de nelipsita harta. Fie nu vrei sa te ratacesti, sau doar sa planifici traseul nu trebuie sa iti lipseasca din geaca.

Transalpina-plan-final-domeniu-schiabil-voineasa-Vidra

*harta fictiva. O idee de amenajare neplauzibila in viitor apropiat

6. Am terminat cu echipamentele si ajungem la mancare si bauturi. Ai nevoie de batoane concentrate si bauturi cu minerale pentru hidratare. 

batoane_proteice

7. Chiar daca nu dai importanta si te bazezi pe echipele de salvare, bine este sa ai intr-un buzunar si o mini trusa de prim ajutor. Nu stii cand iti va fi de ajutor, plus ca nu ocupa spatiu mare.

first-aid-kit_0

8. O pila, o ceara, sau o racleta isi fac loc printre buzunarele goale. Sari o stanca, sau dai prin pietre, ori gheata nu te lasa in pace. Lucrurile din arsenalul de intretinere echipamente sunt binevenite si pentru portul personal.

sss-5-lustruieste-cum-iti-ceruiesti-snowboard-ul-placa-ski-si-snowboard-te-dai

9. Daca e soare, musai ochelari de protectie, crema, sau ceva hidratant. La peste 2000 m este indicat sa ai factor de protectie mai ceva ca la mare.

17_pics_1203430214

10. Nu dai asa mare importanta, dar viciile le cari peste tot. Un termos cu cafea, un pachet de tigari, un trabuc al victoriei sau o plosca cu alcool concentrat, pun pariu ca se gaseste la fiecare prin haine, in buzunarul de la piept.


ploska-butilka-laken-mono


Nu ma laud sa fi acoperit necesarul fiecaruia dintre noi, dar acest minim bagaj ar trebui sa fie regasit la fiecare dintre noi in cazul unei plimbari de un weekend sau o saptamana la munte.

Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *