Top 10 statiuni gigant din lume! Ce, cat, cum, unde?

E oportun sa spunem daca marimea chiar conteaza? Parerile sunt impartite. Cei mai multi schiori doresc partii si instalatii infinite, iar altii se limiteaza la statiuni mai mici cu zone fara aglomeratie si satuce rustice. Din punct de vedere al marketingului putem vorbi clar ca marimea este diferenta dintre o zona reusita si una care nu are parte de reclama sau renumele celor mari. Ca o analogie, intotdeuna vei merge la supermarket si nu la un butic din colt pentru cumparaturi, din motivele pe care toti le stim. 

In Europa trendul a fost clar sa uneasca marile zone de schi prin instalatii multiple, folosind un singur skipass. Acest lucru atrage multa lume, deoarece nu mai e nevoie sa iti dai schiurile jos toata ziua si beneficiezi de zone vaste de ski, unde vei gasi tot ce iti doresti.

In ordine marimii, cea mai extinsa zona este Salzburg Superski din Austria cu 2 600 km schiabili, intinsa pe 90 de statiuni, interconectate.


1


Problemele de catalogare apar intre Europa si America din cauza modalitatii de masurare. Noi mergem pe km de partie, pe cand in America vor masura intreaga suprafata, indiferent ca vorbim de partii sau off-piste. Pe locul doi vine corectitudinea masuratorilor. Mai toti exagereaza cand dau statistici. In realitate cred ca ies atatia km schiabili daca pui la socoteala si piscurile si parcarile din statiune.

Urmeaza ca marime 3 Vallee din Franta cu 600 km. Vorbim de un gigant care nu poate fi parcurs ca suprafata intr-o saptamana. De amintit ca in Franta se gasesc mai mult de jumatate din topul alcatuit. Acest domeniu skiabil adaposteste cateva statiuni renumite, de care cred ca toti am auzit (vezi articole anterioare) sau am ajuns ca Courchevel, Meribel, Les Menuires si Val Thorens.


2


Continuam topul cu Sella Ronsa, Italia, cu 500 km de partie. Face parte din Dolomiti Superski, iar dupa unii ar fi cea mai mare zona de schi din lume, putand folosi un singur skipass.


3


Paradiski din Franta cu 425 km vine in continuare in topul nostru. Este si destinatia noastra din luna martie. Este compusa din doua mari zone de schi, Les Arcs si la Plagne, unind vreo 20 de statiuni la baza. Mai multe informatii despre statiune gasesti aici: http://namstare.ro/event/paradiski-paradisul-din-alpi/


4


Next stop,  Via Lattea / The Milky Way (Franta / Italia) cu 400km de partie. Acest hibrid uneste Montgenevre din Franta si mai mult de jumatate din statiunile montane de top din Italia, precum  Sestriere, Sauze d’Oulx, Sansaicario si Pragelato. Inainte sa fie formata Eurozona trebuia sa iei cu tine pasaportul pentru a trece dintr-o zona in alta 😀


5


Elvetia nu avea cum sa lipseasca si vine cu  4 Valleys, cu 400km. Este cea mai mare zona de ski din Elvetia cu faimoasa statiune Verbier.


6


In top avem parte iar de un hibrid, de aceasta data intre Elvetia si Italia – The Matterhorn Glacier Paradise, cu 360km de partie. Zona de trecere este Zermatt si Cervinia si prezinta cea mai mare altitudine la care poti fi ridicat din lume.


7


In sfarsit vine si America cu  Big Sky / Yellowstone Club (Montana), 312km. Acestia din urma afirma ca ar fi mai mare din lume, devansand gigantii din Alpi. Yellowstone Resort este ultra-exclusivist, doar pentru oamenii cu foarte multi bani, asa ca din lista cu km de partie ar putea fi exclus daca am fi pretentiosi.


8


Daca nu v-ati saturat de Franta, ei bine iar vine cu Espace Killy 300 km de partie. Sunt multe guri care spun ca asta ar fi cel mai bun din lume.


9


Austria vine in top cu Saalbach – Fieberbrunn  cu 270 km. Nou aparut prin legatura cu vecinul sau Fieberbrunn.


Panorama-Sujet-Winter-1415.indd


Incheiem cu Park City (USA), 265km. Pe acest loc se bat mai multe statiuni, diferentele fiind minore si mai mai mult de nuanta. Din cauza diferentelor de masuratori sau acuratete, noi il prezentam pe acesta pe locul 10. Park City se afla langa Deer Valley, asa ca poti schia in ambele zone un singur skipass, nefiind nevoie sa iti dai jos din picioare echipamentul.


11


Costin
Urmareste-ma

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *