Cinci mituri despre intretinerea schiurilor – ghid pentru incepatori

A inceput sezonul de schi si implicit cautarile dupa echipament, instrumente si metode legate de intretinerea schiurilor pentru a fi in cea mai buna conditie. Pentru a-ti pregati schiurile pentru iarna nu ai nevoie de cunostinte de metafizica, ci doar de instrumente potrivite si cateva cunostinte de baza. Lasam mai jos cateva mituri pe care le vom dezbate unul cate unul.

Mit 1. Nu pot carva din cauza canturilor tocite.

Se poate. Poti evalua starea canturilor destul de usor, atat vizual dar si cu ajutorul unghiei care ca simti faptul ca nu exista o trecere lina de-a lungul canturilor. Daca aceste canturi se dovedesc a fi ascutite, atunci poate fi de vina insasi forma talpii, concava si convexa. Nefiind o suprafata plata poate duce la pierderea stabilitatii in viraje.

Citeste si: Ghid eficient pentru intretinerea schiurilor/placilor

Mit 2. Pentru a fi mereu performante canturile trebuie ascutite des.

Nici ca se poate mai fals. Orice interventie asupra canturilor duce la diminuarea vietii unui schi. Acestea trebuie ascutite doar cand este cazul si nu e musai cu o pila, aceasta fiind pe locul 2 in alegere.

Mit 3. Cu ceara sau fara ceara?

Raspunsul este da si nu! Ceara ajuta in 2 moduri. Hidrateaza baza schiului, ce mareste durata de viata si asigura o alunecare mai buna. Dar daca ceara este pentru temperaturi scazute, iar afara este caldut, atunci nu te astepta ca aceasta sa fie eficienta. Asadar foloseste ceara potrivita in functie de conditiile meteo si temperatura

intretinerea schiurilor

Mit 4. Poti seta singur corect o pereche de schiuri sau ai nevoie de un profesionist?

Se poate spune ca depinde in mare parte de echipament si nivelul schiorului. Daca esti incepator, apeleaza la un specialist de la care vei si fura putina informatie. Cei mai experimentati isi vor cauta propria varianta de setare in functie de mediul si zonele in care se planuiesc sa se dea. Schiul de partie este diferit fata de off-piste ca si echipamente si setari spre exemplu.

Mit 5. Pentru a-ți păstra canturile ascuțite, trebuie să le pilești des.

Fals. De fiecare dată când pilesti marginile, indepartezi din metalul marginilor, scăzând durata de viață a schiurilor. Deși este adevărat că va trebui să apelati la ascutirea canturilor din când în când pentru a readuce la viață marginile, ascutirea marginilor ar trebui să fie a doua soluție – nu prima.

Olgu

Have less! Do more! Be more!