Avantajele sporturilor de iarna pentru copii
Nu voi scrie acest articol din experienta unui parinte cu copil, ci din perspectiva unui om care a invatat tarziu sa practice sport si caruia ii pare rau ca nu s-a apucat mai devreme. Acesta este unul din motivele pentru care am analizat acest subiect si am hotarat ca atunci cand voi avea copii ii voi indruma sa practice sporturi de iarna si nu numai, pentru ca sportul are numai beneficii pentru dezvoltarea personala si fizica a oricarui om si trebuie imbratisat inca de la varste fragede.
Avantajele practicarii schiului:
- Cunoasterea propriului corp
Atunci cand schiezi, toti muschii iti sunt pusi in miscare – maini, picioare, trunchi. Pentru copii, coordonarea tuturor partilor corpului poate fi greoaie la inceput, insa in timp acesta va invata cum sa echilibreze miscarile astfel incat totul sa se lege.
- Cunoasterea limitelor si depasirea acestora
Intregul procesul de invatare a unui sport de iarna este construit dintr-o serie de reusite si esecuri, fiind un proces in care in fiecare zi se acumuleaza noi capacitati de efectuare a miscarilor si depasire a neputintelor. Copiii vor descoperi in fiecare zi ca sunt mai buni, ca le ies miscarile mult mai usor, ceea ce ii impulsioneaza sa descopere tot mai mult.
- Construirea increderii in sine
Mandria de a cobori partia fara sa cada dau reusita unor miscari il vor face sa se simta puternic si increzator, ceea ce pe termen lung ii va prinde bine, atat in viata personala cat si pe plan sportiv.
- Imbunatateste capacitatile de socializare
Daca va vine sa credeti sau nu, schiul este un sport prietenos care vine la pachet cu un set de reguli pe care trebuie sa le respecti. Astfel, copiii vor invata care este conduita pe partie si cum se ajuta un alt sportiv cazut, ceea ce ii vor imprima un caracter fair-play pe viitor.
- Intarirea sanatatii
Sporturile presupun efort si miscare, ceea ce fac ca sistemul cardiovascular sa pompeze mai mult sange in organism si sa il oxigeneze mai bine. Totodata, miscarea este benefica pentru dezvoltarea muschilor si pentru mentionerea greutatii in parametrii normali.
- Dezvoltarea capacitatilor motrice si a celor de echilibru
Cu siguranta ati observat atunci cand v-ati urcat prima oara pe schiuri ca este nevoie de ceva coordonare a mainilor si a picioarelor pentru a nu va pierde echilibrul. Ei bine, acest echilibru se invata in timp, prin mai multe incercari. Important este sa nu va dati batuti.
- Dezvoltarea spiritului de competitie
Chiar daca este un sport pe care il practici singur, spiritul de competitie nu lipseste nici de aici. Fie ca isi va dori sa coboare primul partia, fie ca va fi tentat sa se intreaca cu alt copil sau chiar cu parintii, spiritul de competitie i se va activa si va avea satisfactia ca a reusit.
- Va invata sa iubeasca natura
Orice sport desfasurat afara in natura il va face pe copil sa o iubeasca si sa o respecte pentru ca este mediul care ii va aduce bucurii de fiecare data.
Pingback: Schiul poate să reducă riscul de anxietate și depresie - NAMSTARE.RO