Menajarea acumulatorilor Litiu-Ion pentru maximizarea duratei de viata

Atunci cand achizitionam un echipament electric, inevitabil ne gandim si la ipotezele in care am am avea nevoie de service, mai ales pe partea electrica. Pana a ajunge la service, e bine de stiut ca si noi putem contribui la buna functionare a gadgeturilor prin menajarea acumulatorilor litiu-ion.

Ce faci daca iti pica acumulatorul?

Fiind in general componenta cea mai scumpa, face o gaura considerabila in portofel. Garantati la un anumit ciclu de incarcare, acumulatorii nu au ajuns inca destul de evoluati tehnologic pentru a ne asigura un confort garantat la o utilizare pe termen lung. 

Menajarea acumulatorilor Litiu-Ion

Tehnologia cu litiu-ion mult cunoscuta, folosita intr-o gama larga de electronice are cateva limitari, dar cu o serie de sfaturi putem garanta menajarea acumulatorilor Litiu-Ion si le putem imbunatati durata de viata considerabil.

De ce trebuie sa tinem cont pentru menajarea acumulatorilor Litiu-Ion?

Caldura
Este unul din principalii inamici cand vorbim de un acumulator. Preferabil este sa il depozitam si sa il folosim intre 20-25 grade. Iarna au de suferit cel mai mult. Majoritatea „crapa” cand sunt folositi la temperaturi negative. Acestea pot scurta considerabil durata de viata a intregului echipament sau pot produce erori de functionare. De cate ori nu ati ramas fara baterie la mobil cand temperatura a coborat spre zero, de cate ori camera sport a filmat 5 minute in loc de 30 minute cat scria in specificatii ori drona s-a incapatanat sa nu zboare si dea erori din cauza frigului?
Capacitatea acumulatorului
Atunci cand cumperi un produs care are in componenta acumulatori, cauta varianta cu cea mai mare capacitate. Acesta, pe langa avantajul unei autonomii sporite, isi va atinge limita de cicluri de incarcare mai greu fiindca va fi incarcat mult mai rar fata de un acumulator cu capacitate mai mica. Sa luam ca exemplu o trotineta electrica, accesorii de transport eficiente in oras. Vom cauta sa avem intotdeauna o autonomie mai mare.
Cicluri de incarcare / descarcare
Acumulatorii pe litiu-ion nu dispun de o memorie pentru descarcare precum cele NiCad. Nu este indicata descarcarea lor completa, ci partiala. Echilibrarea se face intr-un mod mai special, folosind un aparat pentru asa ceva. Nu conteaza nivelul de descarcare al bateriei pentru a o reincarca. O baterie pe litiu-ion este considerata descarcata sub 2.5V. Sub acest nivel doar cu ajutorul unui aparat de incarcare special se mai poate incarca si nu cu incarcatorul dedicat cu care vine la achizitie.
Depozitare
Echipamentele nu se tin la pastrare/hibernare  pe termen lung cu bateria 100% incarcata. Depozitarea la 50-60% este indicata, in special intr-un mediu mai rece. Oxidarea litiu-ion nu este atat de intensiva si menajeaza functionarea bateriei pe termen mai lung. Chiar daca nu este un sfat ce vizeaza durata de viata, ci mai degraba siguranta, se recomanda depozitarea in huse speciale pentru transport, mai ales in avion. Nu stiu daca mai trebuie sa vorbim despre acest aspect, insa foarte important de mentionat este ca orice soc mecanic poate fi periculos. Combinatia litiu-ion si aer este exploziva. Cu cat mai mari bateriile cu atat mai periculos.

Acumulatorii pe litiu-ion au revolutionat tehnologia si electronicele din zilele noastre, marind durata de viata si utilizare a echipamentelor care le folosesc considerabil. Compacte, cu incarcare rapida, ocupa un loc de baza in utilizarea zilnica. De la banala telecomanda pana la masini, acesti acumulatori domina in continuare tehnologia bateriilor moderne. Testate de catre noi, regulile de mai sus ne ajuta sa folosim in siguranta, profitand cat mai mult de viata extinsa ce ne-o poate oferi un acumulator.

Costin

Pasiunile ne definesc, aventura ne uneste...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *